
İş güvenliği önlemlerinin alınmaması nedeniyle gerçekleşen iş cinayetleri her ay yüzlerce işçinin canını almaya devam ediyor. Covid-19 salgınına karşı işyerlerinde gerekli sağlıklı koşulların oluşturulmamasından dolayı işçiler hastalanıyor ve birçok insan hayatını kaybediyor. Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden işçilerin oranı, Nisan ayı verilerine göre iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin toplam sayısının yarısından fazlasını oluşturdu.
İSİG Meclisi’nin raporuna göre Nisan ayı boyunca gerçekleşen iş cinayetlerinde en az 249 işçi ve emekçi hayatını kaybetti. Böylece yılın ilk 4 ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin sayısı 735’e ulaştı.
Nisan ayı boyunca meydana gelen iş cinayetlerine dair raporda yer alan veriler şöyle:
- 19 Kadın işçi, 8 çocuk işçi hayatını kaybetti.
- 5’i Suriyeli, 5’i Pakistanlı ve 1’i Bulgaristanlı 11 göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti.
- 51 yaş ve üstünde olan en az 95 işçi hayatını kaybetti, 65 yaş üstündeki 18 işçi hayatını kaybetti.
- İş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin 24’ü sendikalıydı.
- İş cinayetlerinin işkollarına göre dağılımında en çok ölüm yüzde 29 ile ticaret, büro, eğitim işkolunda gerçekleşti. Bu işkolunu yüzde 13’le tarım-orman, yüzde 10’la inşaat-yol, yüzde 8’le belediye-genel işler işkolu ile sağlık işkolu ve yüzde 7 ile taşımacılık işkolu takip etti.
- İşçi ölümlerinin büyük bir çoğunluğu, yüzde 53 oranıyla Covid 19 nedeniyle meydana geldi. İş cinayetlerinin yüzde 12’si ezilme-göçük nedeniyle, yüzde 9’u trafik-servis kazası nedeniyle, yüzde 8’i yüksekten düşme nedeniyle gerçekleşti.
- İş cinayetleri en çok İstanbul’da gerçekleşti. İstanbul’da 39 işçi hayatını kaybederken, Kocaeli’de 15, İzmir’de 12, Antep, Hatay, Konya, Malatya, Mersin, Samsun, Tekirdağ ve Zonguldak’ta 7’şer işçi yaşamını yitirdi.
Kapitalist kâr düzeninde işçilerin canının hiçbir öneminin olmadığını salgın süreci bir kez daha gözler önüne serdi. İş cinayetleri raporlarına yansıyan veriler de bunu her defasında acı bir şekilde doğruluyor. Salgın veya diğer nedenlerle gerçekleşen ve yüzlerce işçinin canını almaya devam eden iş cinayetlerinin önüne geçmek, gerçekten işçilerin hayatını korumayı esas alan önlemlerin uygulanmasını sağlamak işçilerin örgütlü mücadelesiyle gerçekleşebilir.