
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçtiğimiz günlerde uzun çalışma saatlerine maruz kalmanın insan sağlığı üzerindeki etkilerini gösteren bir rapor yayınladı. DSÖ ve ILO’nun (Uluslararası Çalışma Örgütü) 2000-2016 yılları arasında birlikte yürüttüğü araştırmanın sonuçları temel alınarak hazırlanan raporda haftada 55 saat ve üzeri çalışmak, insan sağlığını ciddi biçimde etkiliyor.
Rapora göre 2000-2016 yılları arasında uzun çalışma saatlerine bağlı olarak ortaya çıkan kalp hastalıkları nedeniyle ölenlerin sayısı %42, felç nedeniyle ölenlerin sayısı ise %19 oranında arttı. Türkiye de dâhil 194 ülkeden toplanan verilere göre 55 saat ve üzerinde çalışan bir insanın 35-40 saat arasında çalışan bir insana göre felç geçirme riski %35, kalp hastalığından ölme riski %17 daha yüksek. Raporda, 2000-2016 yılları içinde 60-79 yaş arasında kaydedilen ölümlerin nedenleri mercek altına alınıyor. Bu yaşlar arasında ölen insanların büyük çoğunluğunun 45-74 yaş arasında haftada 55 saat ve üzerinde çalışan insanlar olduğu ortaya konuluyor. Yani çalışma alanlarında işçi sağlığı ve güvenliği için gerekli önlemlerin alınmamasının yanı sıra uzun saatler boyunca çalışmak da meslek hastalıklarını beraberinde getiriyor. Hem psikolojik olarak hem de fizyolojik olarak insanı yıpratıyor. Erken ölümlere neden oluyor.
“Haftada 55 saat veya daha fazla çalışmak ciddi bir sağlık tehlikesi” şeklinde açıklama yapan DSÖ Çevre, İklim Değişikliği ve Sağlık Departmanı Direktörü Dr. Maria Neira, sözlerine şöyle devam ediyor: “Hepimizin, hükümetlerin, işverenlerin ve çalışanların uzun çalışma saatlerinin erken ölüme yol açabileceği gerçeğini fark etme zamanıdır.” Fakat raporda “devam eden pandemi sürecinin çalışma saatlerini arttırma eğilimini besleyebilecek gelişmeleri hızlandırdığı” ifade ediliyor. Yani işçiler daha kötü koşullarda çalışmaya, hastalanmaya ve ölmeye devam ediyor! Yetkililerse “hiçbir iş hayatınızı riske atmaya değmez, hükümetler, patronlar ve işçiler olarak el ele verip çözüm üretelim” diyerek adeta işçilerin aklıyla dalga geçiyor.
Rapor, 2016’da Türkiye’nin işçilerin haftalık ortalama çalışma süreleri bakımından OECD ülkeleri arasındaki durumunu da ortaya koyuyor. Türkiye ortalama 49,3 saat ile Kolombiya’nın arkasından ikinci sırada yer alıyor. 2016’dan bugüne durumun daha da kötüye gittiğini tahmin etmek güç değil. Sigortasız işçiler, gençler ve düşük ücretliler daha da uzun sürelerle çalışıyor. Bu durum işçiler açısından örgütlenmenin, daha yüksek ücretler, iş güvencesi ve daha kısa işgünü için mücadele etmenin önemini ortaya koyuyor.