
Pandemi süreci bir kez daha kapitalizmin ipliğini pazara çıkardı. Egemenler bir taraftan “insanlık olarak büyük bir tehditle karşı karşıyayız” dediler. Diğer taraftan alınabilecek en basit önlemleri dahi almadılar. Böylece Covid-19 salgını kapitalizm tarafından bir işçi, emekçi hastalığına dönüştürüldü. Covid-19 milyonların sefaletini katmerleştirmekle kalmadı aynı zamanda yüz binlerce işçinin ölüm nedeni olarak tarihe geçti.
Aşıların patentlerini elinde tutan şirketler, bu aşıların formüllerini başka kimseyle paylaşmıyor ve kullanılmasına izin vermiyorlar. Her aşı geliştiren devlet ve ilaç tekeli büyük lokmayı kapmak istiyor. Aşıları ellerinde bulunduran tekeller, daha şimdiden onlarca milyar dolar kâr ettiler. Geçtiğimiz günlerde Covid-19 aşılarının en az 9 kişiyi daha dolar milyarderi yaptığı açıklandı. Yani sayısı beş altıyı geçmeyen kapitalist şirketler kâr etsin diye insanlık acı çekmeye devam ediyor. Her zaman dediğimiz gibi Covid-19 değil, kapitalizm öldürüyor. Peki, sistem bu kadar acımasızken biz ne yapmalıyız? Bu sorunun cevabını Arjantinli liman işçilerinden alalım.
Arjantinli liman işçileri geçtiğimiz hafta greve çıktılar. İşçiler Covid-19’a karşı aşılanmayı talep ediyorlar. Arjantinli sınıf kardeşlerimizin grevi, ülke çapında büyük etki yarattı. O ana dek işçilerin taleplerini görmezden gelen patron örgütleri ve hükümet yetkilileri hemen harekete geçti. Liman ve Denizcilik Faaliyetleri Odası grev nedeniyle Arjantin’in tahıl ihracatının felç olduğunu bildirdi. Hükümeti acil önlem almaya çağırdı. Hükümet yetkilileri ise çeşitli sendikaların katıldığı bir toplantı gerçekleştirdi. Hükümet yetkilileriyle yapılan görüşmenin ardından sendikalar şu açıklamayı yaptı: “Sağlığımızı korumak için mücadeleye devam edeceğiz. Sesimizi çıkarmayınca varlığımızı bile unutuyorlar. İşçilerin bir an önce aşılanması gerekiyor. Yetkililer süreci hızlandıracaklarını belirttiler. Biz buradayız. Sağlığımız her şeyden önemli.” Liman işçileri talepleri karşılanmadığı sürece iş durdurma eylemine devam edeceklerini bildirdi.
Toplumun sağlığını ve bağışıklığını korumak, işçi sınıfının mücadelesini yükseltmekten geçiyor. Daha önce söylediğimiz gibi işçi sınıfının bağışıklığı örgütlülüğüdür. Dün olduğu gibi bugün de mücadele edilmeden hiçbir hak kazanılmıyor. Arjantinli işçiler sağlıklı yaşama hakkı için birlikte mücadele ettiler, patronlara geri adım attırdılar. Covid-19 salgını ve bununla bağlantılı olarak aşı meselesi bir sınıf sorunu ve mücadele konusudur. Bu nedenle işyerlerinde, mahallelerde, okullarda yani nerede olursak olalım, ancak örgütlü olursak gerekli önlemlerin alınmasını sağlayabiliriz.