
Nisan ayında Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması Yönetmeliğinde değişiklik yapılması ile ilgili bir taslak hazırlandı. Bu yönetmelik, elektrik ihtiyacının karşılanması için gerekli kapasitenin hazır bulundurulmasını düzenliyor. Bu taslağa göre elektrik dağıtım şirketlerine pandemi yardımı yapılacak. Destek mekanizması dışında kalan “yap-işlet” santralleri ile yaşı 13 yıldan büyük ve ithal kömür ve doğalgaz kullanan santraller 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren yardım mekanizmasına dâhil edilecek.
Değişikliğin gerekçesi pandemi ve ekonomik daralma nedeniyle elektrik tüketiminin azalması, elektrik üretim fiyatlarının düşmesi, bu nedenle de santrallerin zor durumda kalması olarak ifade ediliyor. İthal kömür ve doğalgaz kullanan şirketlerin masrafları arttığı için yardım yapılması planlanıyor. Bu yardımların yaklaşık 3 milyar lira civarında olacağı öngörülüyor. Peki, bu yardım nasıl mı yapılacak? Şirketlere ödenecek pandemi yardımı parası, sistem işletmecisi olan kamuya ait Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketinin (TEİAŞ) gelir tavanına eklenecek. Gelir tavanındaki harcamalar ise elektrik faturalarına yansıtılacak. Yani işçilerden alınan paralar, elektrik şirketlerinin patronlarına yardım olarak verilecek. “Yardımlar” elektrik faturalarını kabartarak cebimizden alınacak. Doğrusu tam bir vurgun!
Pandemi sonrası eşitsizlik her alanda kendini gösteriyor. Bir tarafta işsiz kalan, ücretsiz izne çıkarılan, günde 39 lirayla, 50 lirayla yaşaması beklenen işçiler, dükkânı kapatılıp 1000 lira hibe verilen esnaf, diğer tarafta milyarlarca lira destek alan büyük şirketler. İşçi ve emekçiler, “bu ay faturalar ne kadar gelir, nasıl azaltırız” diye hesap yaparken patronlara destek verilecek. Elbette bu tasarı büyük tepki çekti. Fakat aslında her yıl benzer düzenlemeler yapılıyor. Bu durum faturaları düşürmenin yolunun bize söyledikleri gibi “tasarruf” değil, açgözlü patronlara karşı mücadele etmek olduğunu bir kez daha gösteriyor.