
Rize İkizdere’de olduğu gibi Denizli’nin Pamukkale ilçesine bağlı Güzelpınar köyünde köylüler kekik tarlalarının yanına taş ocağı yapılmasına isyan etti. “Taş ocağı tozu kekiklerimize zarar veriyor” diyen köylüler öncelikle inşaat alanına gitmek istedi fakat orada jandarmanın engeliyle karşılaştı. Daha sonra valiliğe doğru yürüyüp orada eylemlerine devam ettiler. Valilik önünde oturma eylemi yapıp “Vali buraya, Vali buraya!” diye slogan attılar. Aydın-Denizli otoyolunun yapımı için kullanılacak mıcır bu köyde yapılacak taşocağından temin edilecek. Güzelpınar köyü muhtarı Ergün Gürsoy, “kekiğin üzerini örten toz gelişmesini engellediği gibi yağ oranını düşürüyor ve üstelik taş ocağı aynı zamanda bölgedeki ormanlık alanla meyve bahçelerini de etkiliyor” dedi. Karşılarına dikilen polislere “Vali daha mahkemesi bile bitmeyen bir yerin yapımına nasıl izin veriyor?” diye sitem etti. Fernas isimli taşeron şirket Denizli Valiliğine taş ocağı için çevresel etki değerlendirmesine (ÇED) başvurdu. Valiliğin “ÇED gerekli değildir” raporu verdiğini öğrenen köylüler “bu sorun çözülene kadar buradayız” diyerek tepki gösterdiler.
Güzelpınar köyü Türkiye’nin doğal kekik ihracatının %80’ini sağlıyor. Kekik, bölgede yaşayan insanların temel geçim kaynaklarının başında geliyor. Güzelpınar azası Veli Gün “Taş ocağını istemiyoruz. Bunu defalarca dile getirdik, itiraz ettik. Vali Beyle bunu görüşmeye geldik fakat kendisi bizimle ilgilenmiyor. Çalışmaları yine durdurduk ama Vali Bey bize hiçbir şey söylemiyor. Kepçeler yine çalışacak. Ağaçları zaten kestiler. Bizim köyümüzden AKP’ye yüzde 95 oy çıktı. Bundan sonra daha da vermeyeceğiz” diye konuştu. Birgün’e konuşan köylülerden biri ise “3-5 kişi zengin olacak diye, otoban yapılacak diye köyü talan ediyorlar. Çoluğumuz çocuğumuzun rızkını alıyorlar. Valiyi görmeden buradan gitmeyeceğiz. Zenginler daha fazla zengin olsun diye benim köyümde silahla nöbet tutuyorlar. İsrail-Filistin savaşı mı bu? Ben Valiyi görmeden buradan gitmeyeceğim” dedi. Kadın ve çocukların da katıldığı eylemde köylüler taş ocağının faaliyetini durdurmasını istedi.
Bundan önce aynı bölgede iki kez taş ocağı kurulmasına karşı mücadele yürüten ve başarılı olan köylüler üçüncü teşebbüsün kendilerinden gizlendiğini belirttiler. “Bilseydik biz onları taşa tutardık” diyerek talancılara tepkilerini gösterdiler. Denizlili köylülerin üçüncü taş ocağı eylemi de sonuç verdi. Denizli Valisi Ali Fuat Atik, taş ocağı faaliyetinin durdurulması, iş makinelerinin alandan çekilmesi için talimat verdi.