
İngiltere, ABD, Kanada, Fransa, İtalya, Japonya ve Almanya’dan oluşan dünyanın en büyük 7 ekonomisinin liderleri 11-13 Haziranda İngiltere’de bir araya geldi. Covid-19 salgınından bu yana ilk kez toplanan G7 zirvesi Cornwall kentinde düzenlendi. G7 zirvesinde bu yıl, “iklim değişikliği, jeopolitik riskler ve devam eden salgın” gibi başlıkların ele alınması beklenirken çeşitli kentlerde binlerce kişi tarafından protesto gösterileri düzenlendi. Dünya liderlerinin iklim krizi konusundaki ikiyüzlülükleri, İsrail’e verilen siyasi ve askeri destek, küresel aşı eşitsizliği zirve öncesi ve zirvenin toplandığı günlerde protesto edildi.
Başta Extinction Rebellion/Yokoluş İsyanı, Stop the War/Savaşı Durdurun koalisyonu olmak üzere çeşitli çevre ve sivil toplum örgütleri Cornwwall’ın Falmouth kasabasında yürüyüşler düzenlediler. İklim krizinin yanı sıra Etiyopya’nın Tigray bölgesinde aylardır süren savaşa ve kıtlığa dikkat çekerek dünya liderlerine savaşı durdurma çağrısı yaptılar. Yalnızca sokakları değil denizleri de eylem alanına çeviren protestocular, karadan ve denizden G7 ülkelerini protesto ettiler. İngiltere’nin dört bir yanından Falmout plajlarına gelen binden fazla sörfçü, kanocu ve yüzücü, “Denizlerimizi kurtarın!” ve “İklim eylemi, şimdi!” pankartlarıyla çevre ve iklim krizine dikkat çektiler. Uluslararası yardım kuruluşu olan Oxfam aktivistleri ise Falmout yakınlarındaki Swanpool sahilinde G7 liderlerinin karikatürü olan maskeler takarak küresel aşı eşitsizliğine vurgu yaptılar. Oxfam’ın geçen yıl yayınladığı raporda aşı stokunun yarısından fazlasının dünya nüfusunun yalnızca %13’üne sahip olan zengin ülkeler tarafından satın alındığı belirtiliyor.
İngiltere’nin başkenti Londra’da ise zirvenin ikinci gününde binlerce gösterici Filistin için dayanışma eyleminde buluştu. G7 liderleri Cornwall’da buluşurken Filistin için yürüyenler Başbakan Boris Johnson’ın Downing Caddesindeki resmi konutu önünde toplandı. G7 ülkelerine İsrail’e yaptırımlar uygulaması ve Filistin’deki işgale son verilmesi çağrısında bulunuldu. Eylem boyunca “Özgür Filistin” ve “İşgale Son!” sloganları atıldı.