
Lila Kâğıt’ta sendika düşmanlığı
Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde temizlik kâğıdı üretimi yapan Lila Kâğıt fabrikasında, sendikaya üye oldukları için 17 işçi işten atıldı. Yeni yatırımlar yapan, pazarlarını genişleten, kârına kâr ekleyen şirket işçilerin haklarını vermediği gibi, Türk-İş’e bağlı Selüloz-İş’e üye olmaları karşısında işçileri işten atma saldırısına girişti. 31 Ağustosta 5 işçiyi, 4 Eylülde ise 12 işçiyi işten çıkardı. Şirketin işten çıkarma saldırısını “performans düşüklüğü” bahanesiyle hayata geçirmesi işçilerin öfkesini daha da arttırdı.
4 Eylülde fabrika önünde bir açıklama gerçekleştiren işçiler ve Selüloz-İş yetkilileri, “hepimiz biliyoruz ki, ülkemizde sendikal örgütlenme demek işten atılmak demektir. Ancak bizler işverenler tarafından yasadışı olarak oluşturulan bu duruma karşı her yerde mücadelemizi veriyoruz ve örgütlenmeye devam ediyoruz” diyerek kararlılıklarını ortaya koydu. Açıklamada performans yetersizliği bahanesiyle işten çıkarılan işçilerin gecesini gündüzüne katan, hiçbir özveriden kaçınmayan işçiler olduğu belirtildi. İşten atılan işçilerin işe geri alınması talebi yükseltildi.
Açıklamada şu sözlere yer verildi: “Bizler köle değiliz. Bizler emekleriyle çalışan işçiler ve onların evi olan sendikayız. Kaderimizi, geleceğimizi işverenin iki dudağı arasına bırakmayacağız, kendi geleceğimiz üzerinde söz sahibi olacağız. Bunu kabullenemeyen, işçileri köle gibi gören, istediği zaman istediğini yapacağını düşünen işveren bilsin ki sendikayı ve işçilerin söz hakkını tanıyana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Örgütlenmenin her türlü baskıya maruz kaldığı, işçilerin işten atılarak gözdağı verilmeye çalışıldığı bu işyerinde kararlılıkla sendikal mücadeleye ve örgütlenmeye devam edeceğiz.”
İnşaat işçileri hakları için eylemde
Rönesans Holding’in Elazığ ve Malatya’daki TOKİ şantiyelerinde çalışan işçiler alacakları için eylemde. Rönesans Holding ve taşeron firma TUSEM işbirliğiyle yapılan TOKİ konutları şantiyesinde çalışan 15 işçi, 3 Eylülde İstanbul’da bulunan Piazza AVM önünde direnişe geçti. Asgari geçim indirimi (AGİ) paralarının ve ihbarlarının verilmediğini belirten işçiler, haklarını aradıkları için yetkililer tarafından isimlerinin üzerinin çizilmesiyle ve bir daha şantiyelerde iş bulamamakla tehdit edildiklerini anlatıyorlar. Ancak zorluklara rağmen haklarını almak için mücadelede kararlı oldukları vurguluyorlar.
Aynı şantiyede aynı firmaya bağlı olarak çalışan 2 işçi Ağustos ayında alacakları için yine Piazza AVM önünde direnişe geçmiş ve haklarını almayı başarmışlardı. Bugün de “alacaklarımızı, haklarımızı istiyoruz” diyen 15 işçi İnşaat-İş Sendikası öncülüğünde Piazza AVM önünde direnişlerini sürdürüyorlar, destek ve dayanışma bekliyorlar.