
En tehlikeli işkollarında bile iş güvenliği önlemlerini maliyet olarak gören ve önlem almayan sermaye düzeni her ay çok sayıda işçinin hayatını kaybetmesine neden olmaya devam ediyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin Ağustos ayı iş cinayetleri raporuna göre geçen ay boyunca gerçekleşen iş cinayetlerinde en az 174 işçi hayatını kaybetti. Yılın ilk 8 ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitirenlerin sayısı ise en az 1494’e ulaştı. Raporda yer alan veriler şöyle:
- İş cinayetlerinde hayatını kaybedenlerden 7’si kadın işçi, 11’i çocuk işçi.
- 6’sı Suriyeli, 4’ü Rusyalı, 3’ü Afgan, 1’i Gürcistan ve 1’i İranlı olmak üzere 16 göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti.
- Tarım işkolunda 21 işçi ve 16 çiftçi,
- Hemen hemen her gün bir iş cinayeti gerçekleşen inşaatlarda en az 27 işçi,
- Sağlık işkolunda Covid-19 nedeniyle 12 işçi,
- 51 yaş üstünde en az 44 işçi hayatını kaybetti.
- İş cinayeti sonucu en çok ölüm İstanbul’da gerçekleşti. 18 işçinin hayatını kaybettiği İstanbul’u 10’ar ölümle Antalya, İzmir ve Maraş takip ediyor.
- İş cinayetlerinin nedenlerine göre daliılımında ise ölümlerin yüzde 24’ü trafik-servis kazası, yüzde 13’ü Covid-19, yüzde 12’si ezilme-göçük, yüzde 9’u kalp krizi, yüzde 9’u yüksekten düşme nedeniyle gerçekleşti.
İşçilerin çalışma şartları Covid-19 salgını boyunca daha da ağırlaştı. Pandemi koşullarını fırsata çeviren patronlar, daha az sayıda işçiyle daha çok üretim yapılmasını dayattılar. İşlerine geldiğinde yasağa rağmen işçileri işten çıkardılar. İşçilerin sendikalaşmasını engellediler veya sendikal hakları büyük oranda çiğnediler. İşsizlik tehdidi altında çalışmaya zorlanan işçiler iş kazalarına ve iş cinayetlerine daha çok maruz kaldılar. Tüm bunlar nedeniyle Covid-19 salgını gerçek anlamda işçi, emekçi hastalığı haline geldi ve bu nedenle iş cinayetlerine kurban giden işçilerin sayısı daha da arttı. Siyasi iktidarla el ele veren sermaye sınıfına karşı işçilerin haklarını, sağlıklarını ve canlarını koruyabilmelerinin tek yolu örgütlenmek!