
Çin sermayeli Xiaomi Salcomp’un İstanbul Avcılar’da bulunan fabrikasında sendikal haklarının tanınmasını isteyen ve Türk Metal’de örgütlenen işçiler üretimi durdurdu. Eylemlere katılan işçilerden 170’i Kod 49 bildirimiyle tazminatsız işten çıkartıldı ancak işçiler fabrikayı terk etmedi. İşten atılan işçi sayısının artabileceği söylenirken, işçiler 13 Eylül sabah vardiyasından itibaren üretimi durdurmuş durumdalar.
Dünyanın önde gelen telefon üreticilerinden biri olan Çin Sermayeli Xiaomi ile Salcomp firmasının ortaklığıyla geçtiğimiz Mart ayında Türkiye’de kurulan fabrikada işçilerin sendikal hakları için mücadelesi sürüyor. Bir Xiaomi işçisi 29 Ağustosta web sitemize gönderdiği mektupta, işyerindeki çalışma koşullarını şöyle anlatıyordu: “İlk başlarda günde 8 saat 3 vardiya şeklinde çalışıyorduk. Fakat kısa süre sonra çalışma saatleri 12 saate çıkartıldı. Bu da yetmezmiş gibi Cumartesi günleri de zorunlu mesai yaptırılmaya başlandı. Fabrika yönetimi her gün yeni bir kural getiriyor. İşyerinde yüz tanıma sistemi kuruldu. Ayrıca her gün yoklama alınıyor. Buna rağmen çalışma saatlerimiz düşük gösterilerek ücretlerimiz eksik yatırılıyor. Cumartesi günleri fazla mesai olduğu halde işe gelmeyenlerden bir günlük ücret kesintisi yapılıyor.” Tuvalete gitmek için takım liderlerinden kırmızı kart alınması gereken, keyfi ücret kesintilerinin ve cezaların yaşandığı, işçi sirkülasyonunun son derece yoğun olduğu bir fabrikada çalıştıklarını aktaran işçiler, bu sorunlar karşısında “artık yeter!” diyerek bir araya gelmeye ve sendikalaşmaya, mücadele etmeye başladıklarını ifade etmişlerdi.
Xiaomi işçileri sendikalaşarak Türk Metal’e üye olurken, şirket yönetimi işçilerin sendikal haklarını tanımadı. Dahası işten atma saldırılarına girişerek Xiaomi işçilerinin iradesini kırmaya çalıştı. İçeride çalışan işçiler sendikal haklarına sahip çıkmada kararlı hareket ederken, işten atılan işçiler de Türk Metal öncülüğünde fabrika önünde bir direniş başlattı. Mercedes, BSH, Arçelik başta olmak üzere Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikalardan temsilciler, işten atılan işçileri yalnız bırakmayarak fabrika önüne düzenli ziyaretler gerçekleştiriyorlar.
Direniş kararlılığı sürerken işyerinde çoğunluğu sağlayan Türk Metal ile şirket yönetiminin masaya oturmaması üzerine 13 Eylülden itibaren işyerinde iş bırakma eylemi gerçekleştirilmeye başlandı. Eylemler gece de devam ederken, üretim yapmayan işçiler fabrika bahçesinde sabahladılar. Şirket yönetimi devreye soktuğu hukuksuzluklar zincirine bir yenisini daha ekleyerek, anayasal haklarını kullanan işçilerden 170’ini Kod 49 bildirimiyle işten çıkarttı. Haksız yere tazminatsız işten atılan işçiler fabrikayı terk etmiyorlar. Xiaomi işçileri bir bütün olarak üretimi durdurarak sendikal hakları için kararlı olduklarını gösteriyorlar. Dışarıda direnişte olan işçiler, sendikacılar, işyeri temsilcileri ve emek dostları da “Salcomp İşçisi Direnişin Simgesi”, “Baskılar Bizi Yıldıramaz”, “İş Ekmek Yoksa Barış da Yok”, “Yaşasın Onurlu Mücadelemiz!” sloganlarıyla içerideki işçilere destek veriyorlar.