
Ağırlaşan çalışma koşulları ve artan baskılar nedeniyle örgütlenerek sendikalı olmak isteyen işçilerin sayısı artıyor. Buna karşılık patronlar sendika düşmanlığı yapıyor, yasaları çiğniyor, haksız ve hukuksuz bir şekilde işçileri işten atıyor. Sendika düşmanlığı yapan işyerlerinden biri de Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Kopaş Kozmetik oldu. Dalin, Sesu gibi bebek bakım ve kozmetik ürünleri üreten Kopaş Kozmetik’te işçiler Haziran ayında Petrol-İş Sendikasına üye oldular. İşçilerin sendikal örgütlenmesinin önüne geçmek isteyen Kopaş patronu, işten çıkarma yasağının sona erdiği gün olan 1 Temmuzda 5 işçiyi işten attı. Ardından taşeron işçileri kadroya geçirip çalışan sayısını fazla göstererek sendikanın örgütlenme için yeterli sayıya ulaşmasını engellemeye çalıştı.
14 Eylül günü sendikalarıyla birlikte fabrika önünde basın açıklaması yapan Petrol-İş üyesi işçiler, Kopaş patronunu hukuk dışı uygulamalarına son vermeye çağırdı. Basın açıklamasında konuşan Petrol-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Baranlı şunları söyledi: “Kopaş Kozmetik işyerinde çalışan arkadaşlarımız yasal ve anayasal haklarını kullanarak Petrol-İş Sendikasına üye oldu. Arkadaşlarımız sendikamıza üye olmakla kendi emeklerine sahip çıktılar. Ama işveren bu arkadaşları pandemi döneminde çalıştırdı, çarklarını çevirdi, kârına kâr kattı, ama çıkış yasakları bittiğinde hiç utanmadan, çekinmeden kapının önüne koydu. Buradan Kopaş Kozmetik yöneticilerine seslenmek istiyorum. İş akitlerini feshettiğiniz arkadaşların çoluk çocuğunun iki eli sizin yakanızdadır.”
Petrol-İş İstanbul 1 No’lu Şube Sekreteri Erkan Zorlu ise örgütlenmenin başladığı tarihte 67 olan çalışan sayısının taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla 155’e yükseldiğini belirtti. Zorlu “işveren, işçinin yasal ve anayasal hakkı olan sendikaya üyeliğini engellemek için başvurduğu uygulama ve işten çıkarmalara derhal son vermelidir. İşçinin örgütlenme iradesine hiç kimse ipotek koyamaz” dedi.