
İstanbul Güngören’de bulunan Neo-Trend Tekstil fabrikasında çalışan 104 işçi, işten atma yasağının kalktığı gün olan 1 Temmuzda cep telefonuna SGK’dan gelen mesajla işten çıkarıldığını öğrendi. İşçiler, kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemeden ortadan kaybolan Neo-Trend patronunun kendileri ücretsiz izindeyken fabrikayı boşalttığını öğrendiler. 9 Temmuzda yaptıkları basın açıklamasında yaşadıklarını anlatan ve haklarını talep eden işçiler, üç aydır kıdem ve ihbar tazminatlarını almak için mücadele ediyor.
Neo-Trend işçileri patronun Kaz Dağlarındaki villasının önünde eylem yapmış, sırra kadem basan patron Kazım Akbulut’u burada tatil yaparken bulmuşlardı. İşçiler aynı zamanda şirketin iş yaptığı mağazaların önünde de eylemler yaparak tazminatlarını talep ediyorlar. Bu firmalardan biri olan Hummel’in çeşitli semtlerdeki mağazalarının önünde Nakliyat-İş Sendikası ile birlikte basın açıklamaları gerçekleştiren işçiler, son olarak 17 Ekimde Forum İstanbul AVM’de bulunan Hummel mağazası önünde eylem yaptılar. Neo-Trend’in iş yaptığı firmaların da işçilerin alacaklarını ödemekle yükümlü olduğunu belirterek bir kez daha tazminatlarını talep ettiler.
Eylemde konuşan Neo-Trend direnişçilerinden Mehmet Bilal Doğan, 117 gündür tazminat hakları için direndiklerini söyledi. Yıllarca çalışarak, emek vererek şirketi büyüttüklerini ama sonunda pandemi bahanesiyle önce ücretsiz izne çıkarıldıklarını, ardından patronun kendilerini muhatap bile almadan işten çıkardığını cep telefonlarına gelen SMS bildirimiyle öğrendiklerini anlattı. Neo-Trend Tekstil patronu Kazım Akbulut’un kendilerine haklarını alacakları konusunda namus, şeref sözü verdiğini ve bu söz üzerine ona inandıklarını ama patronun fabrikanın içini boşaltarak kayıplara karıştığını söyledi. Ona ulaştıklarındaysa “emekli oldum, param yok, iflas ettim” dediğini aktaran Doğan, şöyle konuştu: “Ama biz öğrendik. Yalan, dibine kadar yalan! Bütün mal varlığını üçüncü dördüncü dereceden akrabalarına aktarmış. Beyefendi utanmadan, sıkılmadan benim param yok diyor. Parası olmayan adam Bahçeşehir’de yaşayabilir mi üç katlı binada? Parası olmayan beyefendi Çanakkale’de yazlığında yaşıyor. Param yok diyor, çocukları lüks içinde yaşıyor. Hadsiz, sadaka vermiyorsun. Bu bizim alın terimiz. Gasp ettiğin haklarımızı istiyoruz. Utanmadan, sıkılmadan bende para yok diyor. Kısa çalışma ödeneği aldınız diyor. Terbiyesiz, bu senin babanın maaşı değil, devlet de vermedi. Yıllarca çalıştığımız işyerlerinde kesilen maaşlarımızdan aldık.”
Tüm işçilere seslenen Doğan, kendilerinin düştüğü duruma düşmemeleri için patronlara güvenmemeleri, örgütlenmeleri ve sendikalı olarak haklarını aramaları çağrısında bulundu. Basın açıklaması “Tazminat Hakkımız Gasp Edilemez”, “Direne Direne Kazanacağız” sloganlarıyla bitirildi.