
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu DİSK 25 Kasımda pek çok kentte “Geçinmek İstiyoruz” ve “ILO 190 Onaylansın” talepleriyle basın açıklamaları gerçekleştirdi. İki günlük eylem programının ilk gününde DİSK’e bağlı sendikalar İzmir, Eskişehir, Antalya, Adana, Mersin, Hatay, Diyarbakır, Şırnak ve Tunceli’de meydanlara çıktı. DİSK’in örgütlü olduğu pek çok işyerinde bildiriler okundu. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında DİSK’li kadın işçiler eylemler gerçekleştirdi.
DİSK’li işçiler iktidara seslendi: “Aklımızla dalga geçmeyin!”
Gün boyunca pek çok işyerinde bildiriler okundu, sloganlar atıldı. İşçiler Türk lirasının değer kaybetmesiyle işgücünün ucuzlamasını fırsata çevirmek isteyen iktidara seslendi; emeğin değersizleştirilmesi politikasından derhal vazgeçilmesini istedi. Okunan bildirilerde şu ifadelere yer verildi: “Bizim aklımızla dalga geçmeyin. Biz Türk lirası kazanıyoruz ancak döviz kuru arttıkça iğneden ipliğe her şeye zam geliyor. Türk lirası değer kaybettikçe her gün daha da yoksullaşıyoruz. Ayrıcalıklı üç beş müteahhit şirketiniz gibi döviz üzerinden geçiş garantili ihalelerle yaşamıyoruz, döviz arttıkça milyarlarımıza milyarlar katmıyoruz. Aksine Türk lirası değer kaybettikçe emeğimiz ucuzluyor, satın alma gücümüz azalıyor.”
İzmir’den Şırnak’a işçiler kent meydanlarında: “Artık yeter! Geçinmek istiyoruz”
disk-izmir-25112021a.webp [1]

Ülkenin dört bir yanında kent meydanlarına çıkarak basın açıklaması yapan DİSK’li işçiler “artık yeter” dediler. Yapılan konuşmalarda emekçilerin her gün daha fazla yoksullaştığına dikkat çekilerek “Geçinmek istiyoruz. İşsizlik, pahalılık, zamlar, faturalar belimizi büküyor. Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz, bu ülkenin ekonomisini biz büyütüyoruz ama geçinemiyoruz. Borçla yaşamaya çalışıyoruz. Patronlardan daha çok vergi veriyoruz. Milyonlarca işçi, emekçi, emekli adına, geçinemeyenler, barınamayanlar adına, iş bulamayanlar adına haykırıyoruz. Ekonomik krizin ve pandeminin ağır yükünü biz taşıyoruz. Her sabah yeni zamlarla uyanıyor, her gün yoksullaşıyoruz” denildi. Eylemler sırasında “Gün Gelecek Devran Dönecek AKP Halka Hesap Verecek” “Hükümet İstifa” “Şalter İnecek Bu İş Bitecek” sloganları atıldı. DİSK’in talepleri sıralandı:
- TL’nin ve emeğin değersizleştirilmesi politikasından derhal vazgeçilmelidir.
- TL’nin değersizleşmesi nedeniyle yaşanan tüm kayıplar asgari ücret artışıyla telafi edilmeli, bu artışta işçiler büyümeden de pay almalıdır.
- Asgari ücretin ve tüm ücretlerin asgari ücret tutarı kadar bölümünde vergi ve kesintiler kaldırılarak tüm ücretlere 1000 lira iyileştirme yapılmalıdır.
- İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu, sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanımı önündeki tüm yasal ve fiili engelleri kaldırılmalıdır.
disk-sirnak-25112021.webp [2]

Mersin’de yasaklara, baskılara tepki
Mersin’de DİSK Genel-İş Sendikasının her hafta Perşembe günü Özgür Çocuk Parkında yaptığı basın açıklamasına bu hafta izin verilmedi. Sendika binası önünde yapılan basın açıklamasında iktidarın yasaklarına, baskılarına tepki vardı. Basın açıklamasında konuşan Genel-İş Mersin Şube başkanı Kemal Göksoy rejimin baskıcı ve yasakçı tutumunu eleştirerek şunları söyledi: “Bu ülkede savaş var diyoruz, yasak diyorlar. Bu ülkede açlık var, açız, yoksuluz diyoruz, diyemezsiniz diyorlar. Toplumu bastırarak kimse bir yere varamaz. Bu ülke demokratikleşmek zorundadır. Eğer devletin kurumları bir iktidarın veya herhangi bir siyasi partinin temsilciliğini yapıyorsa o ülke asla kalkınamaz ve bu ülkede asla eylemler bitmez” diye konuştu. Yasakların işçilerin haklı mücadelesini engelleyemeyeceğini söyleyen Göksoy, “Bu kentin sahibi işçilerdir, emekçilerdir. Bundan böyle yasak konulursa her caddeyi, her sokağı açıklama alanına çevireceğiz” dedi.
disk-mersin-25112021.webp [3]

DİSK’li kadın emekçiler: “ILO 190 onaylansın”
Aynı gün 25 Kasım dolayısıyla pek çok işyerinde kadın işçiler bir araya geldi. Ankara’da Anıt Park’ta bir araya gelen DİSK’li kadınlar basın açıklaması yaptılar. Burada konuşan Arzu Çerkezoğlu pandemi döneminde kadına yönelik şiddetin daha da arttığını, Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun 190 sayılı sözleşmesinin bugün son derece önemli olduğunu söyledi. DİSK Ankara 1 Nolu Şube Yönetim Üyesi Zeynep Mucukgil kadınların taleplerini şöyle sıraladı:
- İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun etkin bir biçimde uygulansın
- 25 Haziran 2021’de yürürlüğe giren ILO 190 sayılı sözleşme onaylansın!
- Kadınlara özgü görülen ev içi sorumluluklar için kamusal politikaların hayata geçirilmesi şarttır. Özellikle kamu kurumları ve yerel yönetimler tarafından kreş, gündüz bakım evi, hasta ve yaşlı bakım evleri gibi merkezler açılarak tüm kadın ve erkeklerin ücretsiz yararlanabileceği bir hak olarak tanımlanmalıdır.
- Kamu-özel ayrımı olmaksızın, zorunlu hizmet ve üretim alanında çalışan ebeveynlere dönüşümlü ve eşit olarak ücretli izin verilmelidir.
- İktidarın politikalarında kadın istihdamını artırmak için önerilen esnek çalışma biçimleri yerine kadınlar için tam zamanlı ve güvenceli istihdam olanakları yaratılmalıdır.
- Covid-19 pandemisinin yarattığı iş ve istihdam kayıplarından en çok etkilenen, iş ve gelir kaybına uğrayan kadınlar için özel önlemler alınmalıdır.