
Sosyal-İş Sendikasında örgütlü Hacettepe Üniversitesi sosyal tesis işçileri, 2 ay önce imzalanan toplu iş sözleşmesinin rektörlük tarafından uygulanmaması üzerine, 25 Kasımda hastane bahçesinde bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Hacettepe rektörünün hukuk tanımaz tavrını protesto ederek haklarını almakta kararlı olduklarını gösterdiler.
İktisadi İşletmelere bağlı sosyal tesislerde çalışan 4/a ve taşerondan kamuya geçen 4/d kadrosundaki işçileri kapsayan TİS, Sosyal-İş ile Hacettepe Üniversitesi rektörlüğünü temsilen Türk Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü İşverenler Sendikası (TÜHİS) arasında imzalanmıştı. Ancak sözleşmeye rağmen rektörlük 4/d kadrosunda çalışan işçilere uyguladığı sözleşmeyi 4/a kadrosunda çalışan sosyal tesis işçilerine uygulamıyor. Rektörlük sosyal tesis işçilerinin toplu sözleşme kapsamına girmediğini iddia ediyor. Ayrıca TİS ile hükmedilen maaşı bu işçilere ödemesi durumunda zarar edip işletmeleri kapatacağını söyleyerek gözdağı veriyor.
Hastane bahçesinde yapılan basın açıklamasını Sosyal-İş Sendikası Genel Sekreteri Celal Uyar okudu. Uyar, rektörlüğün sözleşme hükümlerini bütün işçilere uygulamayarak ayrımcılık yaptığını söyledi. Pandemi döneminde kısa çalışma ödeneğine mahkûm edilen işçilerin, sözleşmenin hükümleri yerine getirilmeyerek daha fazla mağdur edildiğini vurguladı. Uyar şöyle konuştu: “Pandemi nedeniyle bir yılı aşkın süredir kısa çalışma ödeneğine mahkûm edilen ve bu dönemde borçlanarak geçinmeye çalışan üyelerimizin, mevcut ekonomik koşullarda dayatılan asgari ücretle yaşayacak halleri kalmamıştır. Yıllardır ofislerde, yemekhanelerde, yurtlarda, kantinlerde, otoparklarda, kreşlerde üniversitenin tüm yükünü omuzlayan işçilerimizin, bu angaryaya daha fazla dayanacak halleri kalmamış ve bıçak kemiğe dayanmıştır” Uyar, “Rektörlüğün bu hukuk tanımaz tavrına, Sosyal-İş Sendikası ile Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu sessiz kalmayacak ve sonuna kadar sürecin takipçisi olacaktır” dedi.
Daha sonra söz olan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Hacettepe Üniversitesinde işçilerin ve DİSK’in mücadelesinin uzun yıllara dayandığını ve o süreçlerin başarıyla sonuçlandığını hatırlattı. Konuşmasının devamında Çerkezoğlu şunları dile getirdi: “Biz burada Sosyal-İş sendikamızın imzalamış olduğu ve yüzlerce işçi arkadaşımızı kapsayan bu toplu iş sözleşmesinin uygulanmaması gibi bir tabloyu asla kabul etmiyoruz… Biz saygı istiyoruz. Bu ülkede üretilen her şeyi, hastanede, üniversitede üretilen hizmetlerin bütününü, işyerlerinde, fabrikalarda üretilen iğneden ipliğe her şeye, yani bu ülkenin değerlerini ve güzelliklerini üreten işçi sınıfının emeğine saygı istiyoruz. İşçi sınıfının başta sendikal hakları olmak üzere kazanılmış haklarına saygı istiyoruz. Burada bu toplu iş sözleşmesi kapsamında olan arkadaşlarımızın emeğine ve onların sözleşmesiyle bağıtlanan haklarına saygı istiyoruz.” Çerkezoğlu, sonuna kadar Sosyal-İş ve Hacettepe işçilerinin yanında olduklarını vurguladı.