
10 Aralıktan itibaren ABD’nin Kentucky, Illinois, Missouri, Tennessee ve Arkansas eyaletlerinde etkili olan kasırga pek çok yerleşim yerini yerle bir etti. Kasırganın en etkili olduğu Kentucky’de en az 74 insan hayatını kaybederken onlarca kişiden ise haber alınamıyor. Kasırgadan canını kurtaran binlerce emekçi evini kaybetti. Yapılan açıklamalarda can kayıplarının ve zararın boyutunun henüz tam olarak belirlenemediği ifade ediliyor.
Önüne çıkan her şeyi yerle bir eden hortum, Kentucky’nin Mayfield ilçesindeki bir mum fabrikasını yıktı, gece vardiyasında çalışan 110 işçi enkaz altında kaldı. En az sekiz işçinin öldüğü fabrikada işçiler, fırtına yaklaştığı için eve erken gitmek istediklerini söylediklerinde amirleri tarafından iş disiplinini bozdukları gerekçesiyle yazılı disiplin cezasıyla tehdit edildiklerini belirtiyorlar. Fırtına uyarıları yapılmasına rağmen çalıştırıldıklarını belirten işçiler, fabrika yöneticilerinin güvenlik önlemleri almadan yılbaşı dolayısıyla artan siparişler nedeniyle üretimi durdurmak istemediklerini dile getiriyorlar. Illinois eyaletinde ise Amazon depolarından birinin çatısı uçtu ve 6 işçi yaşamını yitirdi, onlarca işçi ise yaralandı. Amazon’un sahibi ve dünyanın en zenginleri listelerinde başı çekenlerden biri olan Jeff Bezos uzay yolculukları deneyimlerken, işçileri kasırgada ayakta kalamayan depolarda çalışıyor. “Verimlilik” adı altında işçilere kölece çalışma koşullarını dayatan Amazon’a işçiler, “hayatımıza önem verselerdi böyle bir olay yaşanmayacaktı” diyerek tepki gösteriyor.
Kasırgadan en çok etkilenen Kentucky eyaleti afet bölgesi ilan edildi. ABD Başkanı Biden başta olmak üzere devlet yetkilileri ve patronlar hep bir ağızdan “derin bir üzüntü” duyduklarını, insanların acısını paylaştıklarını dile getiren açıklamalar yaptılar. Ancak hortum sonucu gerçekleşen yıkım, onların söylediği gibi bir anda yaşanan talihsizlikler, öngörülemeyen ya da önlemi alınamayacak felaketler değildir. Asıl felaket, kâr hırsıyla hareket eden ve emekçilerin canını hiçe sayan, milyonlarca insanı derme çatma evlerde yaşamaya mahkûm eden, doğayı talan eden ve bir ekolojik kriz yaratan kapitalizm ve onun temsilcileridir. Dünyanın her yerinde kasırgalarda, sellerde, yangınlarda, depremlerde ölenler yoksullardır. Hiç dinmeden önüne geleni yutan kapitalizm felaketi son bulmadıkça emekçilerin kayıpları da acıları da dinmeyecektir.