
Kenya’da bulunan ve Afrika’nın en büyük gıda şirketlerinden olan Del Monte’de işçiler 8 Ocakta greve gitti. 6 binin üzerinde işçi, düşük ücretlere, insanlık dışı çalışma koşullarına, baskıya, mobbinge ve sendika düşmanlığına karşı iş bıraktı. Kenya Plantasyon ve Tarım İşçileri Sendikası (Kenya Plantation and Agricultural Workers Union) üyesi işçilerin grevi sendika düşmanı şirket tarafından “yasadışı” ilan edildi.
ABD-Kaliforniya merkezli ve dünyanın en büyük taze meyve, meyve suyu üretim ve dağıtım şirketlerinden Fresh Del Monte Produce’un yan kuruluşu olan Del Monte Kenya, ülkenin en büyük ananas ve meyve suyu üreticisi. Binlerce işçinin kölelik koşullarında, sefalet ücretleriyle çalıştığı Del Monte’de 15-20 yıllık işçiler bile kadrolu sayılmıyor ve “geçici işçi” statüsünde çalışıyor. Bu nedenle işçiler emeklilik de dâhil olmak üzere birçok sosyal haktan mahrum kalıyor. İşyeri koşullarının düzeltilmesi için örgütlenmeye çalışan işçilerin sendikal mücadelesi engellenmek isteniyor, sendika temsilcileri işten çıkarılıyor, toplu iş sözleşmeleri hiçe sayılıyor.
Toplu iş sözleşmesi maddelerine uymayan ve iş yasalarına aykırı davranan şirket, işçilerin üretimden gelen gücünü kullanarak greve çıkmasını “yasadışı” ilan ediyor. Grevleri yasaklanmaya çalışılan Del Monte işçileri ise mücadelede kararlı olduklarını dile getiriyorlar ve şöyle cevap veriyorlar: “Grev devam ediyor. Tüm iktidar işçi sınıfına!” Kenyalı işçiler başta ABD’li gıda işçisi kardeşleri olmak üzere uluslararası işçi sınıfından destek bekliyor.
Del Monte Kenya workers down tools over alleged poor pay, mistreatment and unlawful labour terms among other grievances. pic.twitter.com/eplDuPGpjs [1]
— Tony Anelka (@tonyanelka) January 7, 2022 [2]