
Kayı İnşaat’ın Cezayir’deki askeri hastane ve tesislerin inşaat şantiyelerinde çalışan işçilerin 1 yıllık alacakları 3 yıldır ödenmiyor. İşçiler ödenmeyen ücretleri için Cezayir’de 70 gün süren bir grev yapmışlardı. Ardından İstanbul’da pek çok basın açıklaması, eylem yaparak seslerini duyurmaya çalıştılar. İnşaat-Sen’de örgütlenen işçiler, 16 Ocak 2022’de Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden gelerek Ankara’da buluştular ve Ulus Meydanında basın açıklaması gerçekleştirdiler. İşçi alacaklarını ödemeden konkordato ilan eden Tanzim Market işçileri de basın açıklamasına destek verdiler.
“Emeğimizi Batan Şirketlere, Döviz Kuruna Ezdirmeyiz” pankartı taşıyan işçiler, yaptıkları konuşmalarda yaşadıkları süreci anlattılar, haklılıklarını ve kararlılıklarını vurguladılar. İlk sözü alan Abdülsamet Kete, 2018 yılı Aralık ayı ve 2019 yılı maaşlarını alamadıklarını, ısrarlı talepleri sonrası 2020 yılında arabulucu sözleşmesi imzaladıklarını, bu sözleşmeye göre alacaklarının döviz kuru üzerinden ödenmesi gerektiğini fakat bugün alacaklarının eski döviz kuru üzerinden ödenmek istendiğini söyledi. Bunun adaletsizlik olduğunu ve kabul etmediklerini belirtti.
Kete’den sonra söz alan Murat Toksöz kanunların hep patronlardan yana olduğunu belirtti. Alacakları ödenmediği için zaten ellerinde ne varsa sattıklarını şimdi de alacaklarının eksik ödenmek istendiğini söyledi. “Hep patronun yanında duracağınıza biraz da hakkı yenen işçinin yanında dursanız ne olur?” diyerek yetkililere seslendi. Marketlerde her an etiketler değişirken kendilerinin alacaklarının eski kurdan verilmek istenmesinin adaletsizlik olduğunu söyledi.
Daha sonra söz alan Muzaffer Korkmaz ise inşaat işçilerinin zaten zor koşullarda çalıştıklarını, tazminat, haftalık ve yıllık izin gibi haklarını kullanamadıklarını söyleyerek “inşaat işçisi için adalet nerede?” diye sordu. Arabuluculuk dâhil her yola uygun şekilde başvurduklarını ama adil bir çözüm bulamadıklarını belirtti. İşçilerden Mevlüt Özçelik yaşanılan süreci anlattı. Konuşmasının devamında “Faiz haram diyorlar. Evet haram. Peki, işçinin hakkını yemek helal mi? Soruyorum” diyerek iktidarın ikiyüzlü tavrını eleştirdi.
Basın açıklaması boyunca “İşçiler Burada Adalet Nerede?”, “İşçiler Burada Bakanlıklar Nerede?”, “İşçiyiz, Haklıyız Söke Söke Alırız”, “Kayı İşçisi Hakkını Alacak”, “Direne Direne Kazanacağız”, “İşçilerin Birliği Patronları Yenecek” sloganları atıldı.