
Ücretlerine yapılan yüzde 11’lik zamma tepki gösteren Trendyol kuryeleri 24 Ocak Pazartesi günü iş bırakarak şirketin İstanbul Maslak’ta bulunan merkez ofisi önünde toplandılar. Burada yaptıkları açıklamada “bugün yüzde 11 zammı kabul edersek seneye kırbaçlarını büyütüp yüzde 5 yaparlar” diyerek kararlılıklarını belirttiler. Onlarca depodan yüzlerce kuryenin toplanması sonrası da şirket yönetiminin bir açıklama yapmaması üzerine işçiler alkış ve ıslıklar eşliğinde “Emekçiler Burada Yönetim Nerede” sloganıyla tepkilerini gösterdiler. 2 gün iş bırakma kararı alan işçilere İstanbul’dan sonra Türkiye genelindeki depolardan da katılımlar oldu. 25 Ocak Salı günü eylemlere katılanlar katlanarak arttı. Onlarca kent ve yüzlerce depoda teslimatlar durdu.
İstanbul’da Maltepe ve Yenikapı’da, İzmir’de Smyrna meydanında ve onlarca ilde meydanlarda, depo önlerinde toplanan kuryeler taleplerini dile getirdiler. Yaptıkları basın açıklamalarında “Kontağı Kapattık, Sefalet Ücretini Kabul Etmiyoruz” diyen kuryeler neden iş durdurduklarını şöyle anlattılar: “Enflasyondaki artış nedeniyle oluşan zamlardan herkes gibi biz de etkilenmekteyiz. Uzun süredir bekletilen zam kararı 24 Ocak Pazartesi günü açıklanmıştır. Açıklanan yüzde 11’lik zam Trendyol Express kuryeleri tarafından uygun bulunmamıştır. Trendyol Express kuryeleri olarak bilindiği üzere taşeron çalışmaktayız ve tüm masraflar bize aittir. Bu nedenle zamlar bizi doğrudan etkilemektedir. Yakıt, vergi dilimleri, BAĞ-KUR, motorlu taşıtlar vergisi, kasko, sigorta gibi maddelerde enflasyon nedeniyle ciddi artışlar meydana gelmiştir. Yemek, muhasebe masraflarımızdan sigortamıza kadar her masrafımızı kendimiz karşılamaktayız. Buna rağmen yapılan zam aylık yakıt giderlerimizi dahi karşılamamaktadır. Yine bilindiği üzere Trendyol Express bize araçları temin etmemektedir. Bu sebeple her kurye uzun vadeli araç kredisi borçları içinde kendini bulmuştur... Trendyol Express kuryeleri olarak şirketten beklentimiz yapılan zammın revize edilmesi, güncel ekonomik şartlar göz önünde bulundurularak akılcı bir zam teklifinin 9 bini aşkın kuryeye iletilmesidir. Geri adım atmayacağız. Trendyol firmasına tepkimizi kontak kapatarak iletmeye devam edeceğiz.”
Trendyol kuryeleri işçi statüsünde çalıştırılmıyor. Kendi şirketlerini kuruyor, muhasebecilerini tutuyor, sigortalarını kendileri ödüyor, araçlarını kendileri alıyor ve tüm masraflarını karşılıyorlar. Yani Trendyol hiçbir risk ve sorumluluğun altına girmiyor. İşin bütün masraf ve sorumluluğu kuryelerin üzerinde. Masraf ve risklerde kuryeyi sözde “iş ortağı” gibi çalıştıran şirket kârın paylaşılmasına gelince bu sefer patron olmayı tercih ediyor. Kuryelere uygulanan mobbing de cabası.
İşçiler, sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamada da Trendyol’un yüzde 600 büyüme ve 16.6 milyar dolarlık ciro açıkladığını belirterek “bu büyümenin, başarının bizlerden alınanlar olduğunun farkındayız” diyerek yüzde 11’lik zammı kabul etmediklerini belirtmişlerdi. Trendyol kuryelerinin talepleri şöyle:
- Tamamlama ücretine yüzde 50 zam.
- İkinci Slotun (Öğlen saatinde gelen ikinci tır) kaldırılması.
- Hak aramaya katılan hiçbir kuryenin iş akdinin feshedilmemesi.
- Çalışanların üzerindeki mobbingin kaldırılması.