
İtalya’nın Udine şehrinde 18 yaşındaki stajyer öğrenci Lorenzo Parelli 21 Ocakta metal bir kirişin altında kalarak hayatını kaybetti. İş cinayetinin gerçekleştiği gece İtalya’nın başkenti Roma’da başlayan eylemler hızla diğer şehirlerde de yankı buldu. Pek çok şehirde liseli ve üniversiteli öğrenciler bakanlıklar önünde protesto gösterileri gerçekleştirdiler. “Okulunuz Öldürüyor” yazılı pankart ve sloganlarla sömürüye ve iş cinayetlerine öfkelerini haykırdılar. Eyleme katılan çeşitli öğrenci örgütleri, işçi ve emekçiler patronların kâr hırsını, sömürüyü protesto ettiler. Protestolarda polis şiddetine maruz kalan çok sayıda öğrenci yaralandı. Polisin saldırılarına rağmen mücadeleye kararlılıkla devam eden öğrenciler, olayın kaza değil cinayet olduğunu haykırdılar.
İşçi ailelerinin çocukları 2015 yılından bu yana zorunlu staj adı altında güvencesiz ve ücretsiz çalışmaya mahkûm ediliyorlar. Türkiye’deki meslek okullarıyla benzer şartlarda eğitim veren okullarda 200 saati aşkın staj süreleri ile öğrenciler denetimsiz işyerlerinde, patronların insafına terk ediliyor. Parelli’nin ölümünün ardından gençlerin patlayan öfkesi, adaletsizliğe ve geleceksizliğe verilmiş bir tepkidir. Öğrenciler pandemiyle birlikte eğitim sistemindeki sorunların daha da arttığını dile getiriyorlar. Eğitim hayatlarında fırsat eşitliğinden söz edilemediğini belirten öğrenciler, gerekli altyapının sağlanmadığı tıka basa sınıflarda eğitim almaya çalışıyor. Gençler anne-babalarının işsizlikle boğuştuğunu ifade ederek, ekonomik sorunlarının giderek büyüdüğünü belirtiyorlar. Öyle ki sadece 2020’de İtalya’da öğrencilerin yüzde 13,1’inden fazlası okulu bitiremeden ayrılmak zorunda kaldı. Artan sorunlar öğrencilerin tepkisini de artırıyor. Örneğin Ekim-Aralık 2021 döneminde 50’den fazla okulda işgal eylemleri gerçekleşti. Bu eylemlerde okul binalarına ait sorunlar, öğretmen, laboratuvar, öğretim araçları ve derslik eksikliği, tıbbi yetersizlik protesto edildi.
Haklı öfkeleriyle meydanları dolduran gençler, her gün 4 ilâ 5 işçinin iş cinayetlerine kurban gittiği güvensiz çalışmaya staj adı altında mecbur bırakılmalarına sessiz kalmayacaklarını dile getiriyorlar. İşçi sınıfının gençleri bu yaşamı hak etmediklerini, geleceklerinin çalınmasına, güvencesiz bırakılmalarına karşı mücadele edeceklerini haykırıyorlar. Öğrenci örgütlerinin yanı sıra SI-Cobas işçi sendikası da “birlik olmak başka bir şey” şiarıyla eylemlere destek veriyor. Eylemler polis saldırılarına rağmen ülke genelinde devam ediyor.