
Düşük zam dayatmasına karşı kontak kapatan kuryelere 1 Şubatta Yurtiçi Kargo ve Yemeksepeti çalışanları da eklendi. İzmir, Eskişehir, Antalya ve İstanbul’da kontak kapatan Yemeksepeti kuryeleri düşük zam dayatmasının yanı sıra, patronun esnaf kurye dayatmasına da tepki gösterdiler. Yemeksepeti işçileri şirketin İstanbul Şişli’de bulunan genel merkezi önünde TÜMTİS ile birlikte basın açıklaması yaptılar.
Basın açıklamasında konuşan TÜMTİS İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Ersin Türkmen, sendikaya üye olan işçilerin mobbing, sürgün, işten atma ve istifa baskısı saldırılarına maruz kaldığını belirtti. Yemeksepeti patronunun esnaf kuryeliğe geçmeleri yönünde işçilere baskı yaptığını söyleyen Türkmen, şöyle konuştu: “Aracını al gel, kendi işinin patronu ol gibi süslü sloganlarla cazip gösterilen esnaf kurye modelinde işçilikten doğan haklar yoktur. İşçilere şahıs şirketi kurdurarak sorumluluktan kaçan işveren bu yöntemle SGK primi, araç bakım ve yakıt masraflarını işçiye yüklemektedir. Bu sistemde kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve çalışarak emekli olma hakkı yoktur. İşçinin ve çocuklarının sigorta hakkı yoktur. Senelik izin hakkı yoktur. Bayram tatili, hafta tatili hakkı yoktur. Kaç saat çalışırsa çalışsın fazla mesai hakkı yoktur. Yani bu modelde emeğin acımasızca sömürüsü vardır. Bu sistemde işçinin toplu pazarlık yapma hakkı yoktur, dolayısıyla sendika hakkı da yoktur.”
Yemeksepeti patronu işçilere yüzde 32,7 oranında zam açıkladı. Ancak işçiler sefalet ücreti anlamına gelecek zammı kabul etmiyorlar. 5500 lira net maaş artı prim ile yemek ücretlerinde ve yan haklarda iyileştirme istiyorlar. İş kolunun taşımacılığa geçirilmesini, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını ve hiçbir kuryenin hakkını aradığı için işten atılmamasını talep ediyorlar. İşçilerin genel merkez önündeki bekleyişi sürüyor.
Yurtiçi Kargo kuryeleri de kontak kapattı
Yurtiçi Kargo çalışanları da işverenin yüzde 17’lik zam teklifine karşı kontak kapattı. Sabah saatlerinde İstanbul Varyap Plaza Bölge Müdürlüğü önünde buluşan işçiler, burada sefalet zammını ve bu zammı kabul etmeyen kuryelerin sözleşmelerinin feshedilmesini protesto ettiler. Şirketin sosyal medya hesabından işçilere Aralık ayında ara zam yaptığını iddia etmesi üzerine işçiler şu açıklamayı paylaştı: “Yalan söylüyorsunuz. Mayıs 2021’de sadece %5 zam yaptınız, 2021 zammını Aralık 2021’e ertelediniz. O zam 2022 zammı değil ve onu da paket yoğunluğu çok olan Aralık ayında değil Ocak ayında uygulamaya soktunuz.”
İşçiler öğleden sonra Yurtiçi Kargo Bölge Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak şunları söylediler: “Yurtiçi Kargo çalışanları olarak iş ortağı adı altında hiçbir gelir elde edemeyen emekçileriz. Yurtiçi Kargo şirketi bize verdiği hiçbir sözü tutmadı. E-ticaretten gelen parçaları bizim dağıtacağımız söylenmişti, ama böyle yapılmıyor. Çok az sayıda parça dağıtıyoruz ve tek gelirimiz dağıttığımız parçalar. Hiçbir güvencemiz yok, iznimiz yok ve sadece parça başı ücret alıyoruz. Şirket ise bize yüzde 17 zammı reva gördü. Her gün her şeye, yakıta, elektriğe, gıda ürünlerine zam gelirken yüzde 17 zam ile nasıl geçinebiliriz? Üstelik bu zammı kabul etmeyip şirkete taleplerini dile getiren birçok çalışma arkadaşımızın sözleşmesi feshedildi. İşimizden edilmeyi de yüzde 17 zammı da kabul etmiyoruz. Trendyol çalışanları birlikte durarak kazandı, biz de kazanacağız, mutlaka kazanacağız. Taleplerimiz; yüzde 40 zam yapılsın, dağıtılacak parça sayıları arttırılsın, sözleşme fesihleri iptal edilsin, hiçbir çalışma arkadaşımızın sözleşmesi feshedilmesin, baskı ve mobbing uygulanmasın.”
Talepleri kabul edilene kadar eylemlerine devam edeceklerini söyleyen işçiler, 2 Şubatta Sarıyer Yurtiçi Kargo genel merkezi önünde olacaklarını duyurdular.