
Gebze’de TAYSAD OSB’de bulunan Farplas fabrikasında işçiler mücadeleye devam ediyorlar. 19 Ocakta sefalet zammına “hayır” diyen ve daha iyi çalışma koşulları için iş durduran işçiler, taleplerinin karşılanması için DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlenmiş ancak Farplas patronu sendikalaşmanın önüne geçmek ve işçilerin birliğini dağıtmak için işten atma saldırısını devreye sokmuştu. Farplas işçileri ise işten atmalara sessiz kalmayarak 31 Ocakta gece vardiyasında tekrar fabrikada üretimi durdurmuşlardı. İşçilerin haklarını araması ve örgütlenmek istemesi karşısında fabrika yönetiminin tutumu, tahammülsüzlük, pervasızlık ve polisi devreye sokmak oldu. Polis plastik mermileriyle, coplarıyla, dronlarıyla saldırıya geçti, 200 işçiyi ve sendika yöneticilerini gözaltına aldı, fabrikayı adeta düşman kalesi gibi kuşattı.
Farplas işçileri, işten atmalara ve tüm baskılara rağmen haklarını talep etmeye, sendikal örgütlenme özgürlüklerinin tanınması için mücadele etmeye devam ediyorlar. 2 Şubat Çarşamba günü Birleşik Metal-İş Sendikası “Farplas işçileri mücadeleye kaldıkları yerden devam ediyor” çağrısı ile fabrika önünde bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında “Atılan İşçiler Geri Alınsın” pankartını taşıyan Farplas işçilerine; Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu fabrikalardan işçilerin yanı sıra, Limter-İş, Lastik-İş, Eğitim-İş Sendikaları, emekten yana kurumlar destek verdiler. Saat 10.00’da bir araya gelen işçiler, “Atılan İşçiler Geri Alınsın”, “Baskılar Bizi Yıldıramaz”, “Patronların Kölesi Olmayacağız” sloganlarını attılar.
Eylemde Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 No’lu Şube Başkanı Necmettin Aydın bir konuşma yaptı. Aydın konuşmasında şunları söyledi: “Geçtiğimiz günlerde yapılan enerji kısıtlamasını işveren fırsata çevirerek verdiği sözleri hiçe sayıp yaklaşık 150 işçi arkadaşımızı işten çıkardı. Arkadaşlarımızı otele çağırıp yasa dışı bir şekilde çıkışa zorladılar. Arkadaşlarımız buna büyük bir tepki gösterdiler. On beş, yirmi yıldır bu fabrikada çalışan arkadaşlarımız var. İşveren kıdem ve ihbar tazminatından kurtulmak için alt işverenler getirerek bu sorumluluklarından yasa dışı bir şekilde kurtulmaya çalıştı. Bizler sendikalar olarak elbette ki buna karşı mücadele edeceğiz. İşverene bize verdiği sözleri yerine getirmesi ve açıklama yapması gerektiğini söylememize rağmen, bu uyarıları dikkate almadı. Sonrasında fabrikada gece şiddetli bir polis baskınıyla karşı karşıya kaldık. Aralarında kadın işçilerin, hamile kadınların olduğunu söylememize rağmen çevik kuvvet ekipleri plastik mermilerle, gaz bombalarıyla arkadaşlarımıza saldırdılar. Sınıf dostlarımızla ve Birleşik Metal-İş Sendikası olarak bu fabrikada mücadelemizi sürdüreceğiz. Arkadaşlarımız işbaşı yapana kadar, sendikayı sokana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Bizim açımızdan her yer direniş, her yer grev alanı olacak.” Aydın konuşmasının sonunda polis şiddetini kınadıklarını belirtti. Aydın’ın konuşmasının ardındansöz alan Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı ve TİP Milletvekili Ahmet Şık birer konuşma yaparak Farplas işçilerine destek verdiler.
Yapılan konuşmaların ardından halaylar çekildi, sloganlar atıldı. İşçiler fabrika önünde direnişlerine devam ediyorlar.