
Sağlık emekçileri olarak bir süredir çalışma koşullarının ağırlaşmasına, güvencesizliğe ve düşük ücretlere karşı bir mücadele yürütüyoruz, 26 Ocakta başlayan “beyaz nöbet” eylemlerimiz devam ediyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Dev Sağlık-İş, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Aile Sağlığı Çalışanları Federasyonu (ASEF), Genel Sağlık-İş ve Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği… Sağlık alanındaki çeşitli meslek alanlarını kapsayan bu örgütlerin çağrısıyla gerçekleşecek 8 Şubattaki grevimize hazırlanıyoruz.
“Emek bizim, söz bizim” diyen sağlık emekçileri olarak bu eylemler kapsamında İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve Adana’da basın açıklamaları gerçekleştirildi. İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim Araştırma Hastanesi, Ankara İbn-i Sina Hastanesi, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi ve Seyhan Devlet Hastanesi’nde basın açıklamaları yapıldı. Tabip odalarında yapılan nöbet eylemlerine milletvekilleri, sanatçılar ve yazarlar davet edildi. Sağlık emekçilerinin sorunları konuşuldu.
Hayatımızın tüm alanlarını saran ekonomik kriz, iğneden ipliğe her şeye gelen zamlar, dolar karşısında eriyen ücretler… İşçi sınıfının her kesiminin yakıcı sorunları haline gelen tüm bu sorunlara karşı sağlık emekçileri olarak “geçinemiyoruz” şiarıyla yan yana geldik, geliyoruz. “Hastanede kuyrukları kaldırdık, sağlık reformu yaptık” diyerek sözde bir başarı hikâyesi anlatan iktidara karşı; gerçekleri anlatmak istiyoruz. Sağlık sisteminin çöktüğünü, toplumun sağlığının ancak sağlık çalışanlarının sağlığı ile mümkün olduğunu hatırlatıyoruz. Tüm işçi ve emekçileri 8 Şubattaki grevimize destek olmaya, yanımızda görmeye çağırıyoruz. Taleplerimiz bizim için, sizin için, hepimiz için!
Sağlık çalışanları olarak taleplerimiz şu şekilde;
- Temel ücretler yoksulluk sınırı üzerine çekilsin.
- Nöbet ertesi izin hakkı maddi kayıp olmaksızın tanınsın.
- Çalışma ortamları güvenli hale getirilip sağlıkta şiddette etkin bir yasa çıkarılsın.
- Covid-19 meslek hastalığı sayılsın.
- Pandemide çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı verilsin.
- “5 dakikada bir muayene” dayatmasına son verilsin.
- Ek göstergeler 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilsin.
- Personel sayısı artırılsın ve tüm personeller kadroya alınsın.
- Özel sağlık kuruluşlarında taşeronlaştırma ve güvencesiz çalışmaya son verilsin.