
İşçiler sefalet ücretine, kötü çalışma koşullarına tepkilerini göstermeye devam ediyorlar. Art arda gerçekleşen kurye eylemlerini, çeşitli metal, petrokimya ve çorap fabrikalarında çalışan işçilerin eylemleri takip ediyor. İşçilerin öfkesinin ve eylemlerin nedeni, derinleşen yoksullaşma ve gerçek enflasyon yüzde 100’ü aşmışken ücret zamlarının düşük tutulması, sefaletin dayatılmasıdır.
Voestalpine işçileri işten atmalara ve baskılara karşı iş bıraktı
Son günlerde yükselen işçi eylemleri dalgasına Kocaeli Gebze’de TAYSAD OSB’de bulunan Voestalpine fabrikasında çalışan işçiler de katıldı. Birleşik Metal-İş Gebze 1 No’lu şubeye bağlı işçiler baskıya ve işten atmalara karşı 4 Şubatta 16.00-24.00 vardiyasında iş bıraktılar. İşyeri yönetiminin işçilerden birini işten çıkartmak istemesi üzerine işçiler üretimden gelen güçlerini kullanarak iş durdurdular. Bugün öğle saatlerine doğru yapılan görüşmeler netice verdi ve işçilerin kararlılığı sayesinde işyeri yönetim geri adım attı. İşten atılmak istenen işçinin çıkarılması engellendi. Üretimden gelen güçlerini kullanarak taleplerini kabul ettiren işçiler, eylemlerini sonlandırılarak tekrar işbaşı yaptılar. İşçilerin örgütlü olduğu Gebze 1 No’lu Şubeden yapılan açıklamada, işten atılan işçinin geri alındığı ve direnerek kazandıkları vurgulandı.
Yemeksepeti işçileri “Büyük Buluşma” çağrısıyla eylemlerine devam ediyorlar
Yemeksepeti kuryeleri düşük zam dayatmasına ve sendikal haklarının tanınmamasına karşı protestolarını sürdürüyorlar. 5 Şubatta, saat 12.00’da şirketin Levent’te bulunan genel müdürlük binası önünde toplanan işçiler, kendilerine dayatılan yüzde 17’lik zam teklifini kabul etmediklerini açıkladılar. “Büyük Buluşma” çağrısıyla düzenlenen eyleme Ankara, İzmir, Eskişehir, Adana, Mersin, Denizli gibi birçok şehirden katılanlar oldu. “Kontakları kapattık, hakkımızı istiyoruz! Hakkımızı alana kadar buradayız” diyen işçiler, mücadelelerine devam ediyorlar.
Migros Depo işçilerine destek büyüyor
Esenyurt Migros Depo işçilerine dayatılan yüzde 8’lik sefalet zammına karşı işçiler, 3 Şubatta iş bırakmışlardı. Ardından Bayrampaşa Migros Depo işçileri de eylem başlatmıştı. DGD-SEN’in çağrısıyla 4 Şubatta bir açıklama yapan işçiler, 2 gündür aç, susuz ve uykusuz direndiklerini, geçinebilecek bir ücret talep ettiklerini ifade ettiler. İş bırakan işçilere CHP Milletvekili Ali Şeker, HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Musa Piroğlu, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol ve demokratik kitle örgütleri destek verdi. HDP Milletvekili Musa Piroğlu iktidarın kölece bir yaşam dayattığını söyledi. “Migros Depo işçilerinin sesi bu dayatılan yaşama karşıdır” diyen Piroğlu, şöyle devam etti: “Ülkenin dört bir yanında eyleme geçen işçiler yalnız ve çaresiz olmadıklarını biliyorlar ve elbette kazanacaklarını gösteriyorlar.” CHP Milletvekili Ali Şeker ise, “Gıdada yüzde 100’den fazla enflasyonun olduğu bir ülkede yüzde 8’e layık görmek kabul edilemez” diyerek işçilerin haklı direnişinin yanında olduklarını ifade etti. İşçilerin mücadelesi yönetime geri adım attırdı. DGD-SEN’den yapılan açıklamada Migros Depo’nun 2 gün süre istediği, eylemlerin Pazartesi günü yapılacak görüşmelere kadar ara verildiği belirtildi.
Antep’te eylemler yayılıyor
Melike Tekstil, Zafer Tekstil, Güler Çuval işçilerinin ardından Şireci Tekstil ve İpek Mekik Halı fabrikalarında çalışan işçiler de iş bıraktı. İşçiler düşük tutulan zam oranını kabul etmiyorlar.