
Çelik Çorap işçileri de direnişe geçti
Alpin Çorap’taki kazanımın ardından çorap sektöründeki yayılan işçi direnişleri devam ediyor. Çelik Çorap işçileri de talepleri için iş bıraktı. İstanbul Bayrampaşa’da Hugoboss, Calvin Klein, Tommy Hilfiger gibi dünyaca ünlü markalar için üretim yapan işçiler, 7 Şubatta ücretlerinin net 6650 liraya çıkarılması ve servis hizmeti sağlanması talebiyle üretimi durdurdu. Eylemlerinin ardından zam talepleri kabul edilen işçiler, servis verilmemesi durumunda 1 maaş ikramiye istiyorlar.
DERİTEKS örgütlenme uzmanı Veysel Arslan işçilerle birlikte fabrika önünde gerçekleştirdiği açıklamada; “Artık çorap işçisi şunun farkında; bu bir hak ve alın teri mücadelesidir, emek mücadelesidir. Enflasyon yüzde 100’leri buldu, faturalarımız iki katına çıktı. Bu yoksulluk yeter, bıçak bütün kemikleri parçaladı artık” dedi.
Çorap fabrikalarından kazanım haberleri geliyor
İstanbul/Beylikdüzü OSB’de bulunan ÇBN Çorap işçileri taleplerini kabul ettirdi. Çorap fabrikalarından yükselen mücadelenin etkisiyle fabrikanın makine bölümü ücret talebini patrona iletti. DERİTEKS’in örgütlenme çalışması yürüttüğü fabrikada patron işçilerin talebini kabul ederken, yeni ücretler 7250 lira oldu.
Bir kazanım haberi de İstanbul/İkitelli OSB’de bulunan Çağdaş Çorap’tan geldi. Pazartesi gününe kadar ücret talepleri karşılanmadığı takdirde üretimi durdurma kararı alan işçilerin ücret talebi kabul edildi. Böylece Çağdaş Çorap işçilerinin maaşı 7000 lira oldu.
Aushra Çorap’ta işten atma saldırısı
Patronun 5 bin 700 lira ücret dayatmasına karşı 7 bin lira talep ederek 4 Şubatta iş bırakan Aushra Çorap işçileri eylemlerini sürdürürken, patron işten atma saldırısı gerçekleştirdi. 3 vardiya şeklinde çalışılan fabrikada, 7 Şubat sabahı gündüz vardiyası içeri alınmadı. Kimi işçilerin cep telefonuna 25/2 maddesine dayandırılarak iş akitlerinin tazminatsız şekilde feshedildiği mesajı geldi.
Fabrika önünde basın açıklaması yapan DERİTEKS Genel Teşkilatlanma Sekteri Ayhan Yanılmaz, ülkede ciddi bir yoksullaşma dalgası yaşandığına değinirken, işçi mücadelelerinin de arttığına dikkat çekti. Yanılmaz çorap işçilerinin mücadelesinin engellenemeyeceğini dile getirdi. Basın açıklamasına HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, çeşitli demokratik kitle örgütleri ve siyasi parti temsilcileri ve UİD-DER’li işçiler katıldı.
Corazon patronu, işçi düşmanlığına devam ediyor!
Kocaeli/Dilovası’nda bulunan Corazon ambalaj fabrikasında işçilerin 3 aylık maaşlarını ödemeyen patron, şimdi de işten atma saldırısına başvurdu. Gasp edilen ücretlerini talep eden işçilere Nisan-Mayıs ayından önce ödeme yapamayacağını söyleyen patron, tepki gösteren 12 işçiyi işten attı. İşten atılan işçiler fabrika önündeki bekleyişlerini sürdürüyorlar.
Karınca Lojistik işçileri de iş bıraktı
Asgari ücret düzeyinde ücret alan Karınca Lojistik işçileri de iş durdurdu. Şirketin İstanbul Büyükçekmece’de bulunan deposunda sendikal haklarının tanınması ve ücretlere zam yapılması talepleriyle işi durduran işçilerin bir kısmının deponun bahçesine çıkışı engellendi.
Depo önünde Liman-İş İstanbul Bölge Başkanı Sinan Ceviz şu açıklamayı yaptı: “Tek çare, birlik olacaksınız, üretimden gelen gücünüzü kullanacaksınız. Sizi tehdit edip korkutmaya çalışabilirler ama onların yüreğinde korku var. Siz alın terinizin karşılığını istiyorsunuz, bunun yolu da yaptığınız gibi masaya yumruğunuzu vurmaktan geçiyor”
AĞAÇ A.Ş. işçileri de mücadele ediyor
İBB iştiraklerinden birisi olan Ağaç A.Ş.’de de mücadele sürüyor. DİSK’e bağlı BTO-Sen’in örgütlenme çalışması yürüttüğü işyerinde işçiler, yönetime çalışma koşullarının düzeltilmesi ve zam taleplerini iletti. 20 şantiyede bildiriler okunurken Pendik şantiyesinde çalışan işçiler iş bıraktı.
Bildiride “Bizler, İstanbul’un güzelleşmesi için ter dökenleriz. Sabah güneş doğmadan işinin başında olanlarız. Gece güneş battıktan sonra görevine devam edenleriz. ‘İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ bünyesinde en ağır işlerde çalışıp en düşük ücreti alan işçileriz” ifadeleri yer alırken, gerçek enflasyon rakamlarının yüzde 115’i bulduğu koşullarda eşit işe eşit ücret talebi yükseltildi.
Hopa Liman işçileri de taleplerini kabul ettirdi
4 Şubatta iş bırakma eylemine başlayan Hopa Liman işçilerden de sevindirici haber geldi. İkramiyelerin kaldırılmasına, maaşların netten brüte geçirilmesine ve asgari tutar dışında zam verilmemesine karşı iş bırakan işçilerin tüm talepleri Liman İşletmesi Müdürlüğü tarafından kabul edildi.
Yemeksepeti işçileri “Dünya Yerinden Oynar İşçiler Birlik Olsa”
TÜMTİS ve Nakliyat-İş ile birlikte çeşitli eylem ve açıklamalar yapan Yemeksepeti işçilerinin mücadelesi sürüyor. İşçiler 5 Şubatta şirketin genel merkezi önünde büyük bir eylem düzenlemişlerdi. Yemeksepeti işçileri bugün Nakliyat-İş Sendikasıyla şirket yönetimi arasında yapılacak görüşmenin sonucunu beklemek için şirketin Şişli’de bulunan genel merkezi önüne geldi. Motorlarıyla konvoy oluşturarak eylem alanına gelen işçiler, sloganlar atarak bekleyişlerini sürdürüyorlar.
Zamlara tepki ilden ile yayılıyor
attalos_meydani_eylem_06022022.webp [8]

Elektrik zamları başta olmak üzere temel tüketim maddelerine her geçen gün gelen fahiş zamlara, artan yoksullaşmaya, enflasyonun yüzde 100’ü aşmasına karşı protesto eylemleri devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Ağrı, Hakkâri, Urfa, Marmaris’te binlerce emekçi protesto gösterileri düzenlemiş, Bursa’da kafe, bar ve restoran esnafı ışıkları 1 saat kapatarak yüksek faturaları protesto etmişti. 6 Şubatta Mardin/Kızıltepe’de, Diyarbakır/Silvan’da, Bitlis/Tatvan’da da zamlara karşı binlerce emekçi yürüyüş yaparken, İstanbul’un çeşitli mahallelerinde de emekçiler sokağa çıktı. Antalya’da ise emekçiler yüksek zamlara karşı Attalos meydanında buluştu.
Antep’te Başpınar işçilerinin kurduğu Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) ise yüksek elektrik zammına ve düşük ücret zammı dayatmasına karşı Balık Parkı’nda eylem düzenledi. 7 Şubatta Artvin Kemalpaşa’da emekçiler yine fahiş zamlara karşı bir araya geldi.