
Migros Depo patronundan işten atma saldırısı ve gözaltı
Migros Depo işçileri patronun yüzde 8 zam teklifine karşı İstanbul/Esenyurt’daki depoda iş bırakma eylemine başlamıştı. İşçilerin taleplerini değerlendirmek üzere 24 saat mühlet isteyen işveren, 8 Şubat pazartesi taleplerin kabul edilmeyeceğini iletti. Bunun üzerine iş bırakma eylemi yeniden başlarken, 120 işçi de işten atıldı. Saatlik ücretlerine 4 lira, yani 1 ekmek parası zam istediklerini belirten Migros Depo işçileri; “İşçiler Açken Patronlara Huzur Yok” diyor.
İşçilerin birliğini ve direnişi kıramayan Migros Depo yönetimi polisi devreye soktu. Polis, her zamanki gibi hakkını arayan işçilerin direnişini kırmak üzere harekete geçti, direnişçi işçileri ve DGD-SEN yöneticilerini gözaltına aldı. Gözaltına alınalar Kıraç polis karakoluna götürüldü. İşçiler, yarın da işyerine giderek direnişlerini sürdüreceklerini duyurdular.
Öte yandan patronun işten atma saldırısının ardından 8 Şubatta DGD-SEN’in çağrısıyla İstanbuk/Ataşehir’de bulunan Migros Genel Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. İşveren ile görüşme talepleri reddedildiğini aktaran DGD-SEN yöneticileri, işçilerin taleplerinin bir an önce karşılanması gerektiğini aksi halde direnişin devam edeceğini vurguladı.
Tır ve kamyon şoförleri de kontak kapattı
Tır ve kamyon şoförleri Gebze’de, emekçilerin belini büken yüksek zamlara karşı kontak kapatma eylemi yapmaya başladı. Türkiye Kamyoncular ve Tırcılar Derneğinin çağrısıyla Gebze Nakliye Garajında toplanarak tepkilerini dile getiren şoförler, 7 Şubattan itibaren 5 gün boyunca çalışmayacaklarını duyurdular.
Karınca Lojistik işçileri patrona geri adım attırdı
Baskılara, düşük ücret dayatmasına ve mobbinge karşı 7 Şubat sabahı iş bırakan Karınca Lojistik işçileri, patrona geri adım attırmayı başardı. Şirketin İstanbul/Büyükçekmece’de bulunan deposunda iş bırakan işçiler, iş bırakma eylemine gece vardiyasında da devam ederken 8 Şubat sabahı işveren bir görüşme talep etti.
8 Şubat sabahı işçilerin seçtiği komiteyle görüşme yapan patron, işçilerin örgütlenme çalışması yürüttüğü Liman-İş Sendikasıyla bir protokol hazırlayacak. Bu süreçte iş bırakan işçiler işten atılmayacak. Şayet hazırlanan protokole uyulmaz ve talepleri karşılanmazsa yeniden iş bırakma eylemi yapacaklarını dile getiren Karınca Lojistik işçileri, işbaşı yaptı.
Antep’ten direniş sesleri gelmeye devam ediyor
2021 yılını 10 milyar doların üzerinde ihracatla kapatan Antep patronları, 2022 yılına da Cumhuriyet tarihinin rekorlarıyla başlamıştı. Patronların Türkiyeli ve göçmen işçilerin yoğun sömürüsüyle sermayelerini büyüttüğü Antep’te, peşi sıra iş bırakma eylemleri yapılıyor.
Başpınar Organize Sanayi Bölgesinde iş bırakan Gürteks işçileri, patronun yeni talebini de kabul etmeyerek direnişe devam dedi. Fabrika önünde gece-gündüz bekleyişlerini sürdüren işçiler, 5500 lira net maaş ve ayrıca iki bayramda onar yevmiye ikramiye istiyorlar. BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen, Gürteks işçileriyle dayanışma çağrısında bulundu.
Beşler Un işçileri de patronun önerdiği zam oranını kabul etmeyerek 8 Şubat sabahı iş başı yapmadı. Öte yandan Aras Kargo’nun Antep Zeugma Şubesinde çalışan işçiler de patronun 4800 liralık teklifini kabul etmedi ve 6 bin lira ücret talebiyle iş bıraktı.
Eylemin haberi bile yetti!
DİSK’e bağlı Dev Yapı-İş ve İnşaat-İş sendikaları, Finans Şehir Merkezi Şantiyesinde Rönesans, Erde ve Nisa firmalarının işçilerin haklarını gasp etmesi üzerine ortak eylem yapacaklarını duyurdu. Eylem kararının duyurulmasının ardından firma yetkilileri sendikalarla iletişime geçerek işçilerin tüm haklarının ödeneceğini beyan etti. Şirketin geri adım atması üzerine iki işçi sendikası, inşaat işçilerinin haklarının takipçisi olacaklarını vurguladılar.
Düşük zam dayatmasına karşı iş durduran Darinda Çorap işçilerine işten atma saldırısı
İstanbul/Beylikdüzü’nde bulunan Darinda Çorap işçileri de düşük zam dayatmasına karşı yüzde 70 zam talebiyle iş durdurdular. Ücretleri asgari ücretin altında kalan işçiler, masa başında çalışan kadın işçilere en az 6 bin lira, ütücü işçilere ise en az 6 bin 500 lira ücret verilmesini istiyorlar. İşçilerin haklı talebi karşısında Darinda patronu Kod 49 bildirimiyle işçileri işten attı. Tekstil-İş Sendikası yarın işçilerle birlikte fabrika önünde olacaklarını duyurdu.