Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği sitesinde yayınlanmıştır (https://uidder.org)

Anasayfa > İşçi Hareketi > Grev ve Direnişler > İşçi Eylemleri ve Enerji Protestoları Büyüyor

İşçi Eylemleri ve Enerji Protestoları Büyüyor

Yeni yılla birlikte ücret zamlarının düşük açıklanması sonrası başlayan iş bırakma eylemleri devam ediyor. Daha yüksek ücret taleplerine sendikalı çalışma talepleri de eklenirken, iş durduran işçiler yeni deneyimler kazanarak mücadeleye devam ediyorlar. Çeşitli fabrikalarda kazanımlar elde ederek işbaşı yapan işçiler yaşadıklarından deneyim elde ettiklerini, birliklerini güçlendirip mücadeleye devam edeceklerini söylüyorlar. Yüksek faturalara ve artan hayat pahalılığına karşı başlayan eylemler de her gün yeni illerin eklenmesiyle ve farklı yöntemlerle sürüyor.

Migros Depo işçilerinden TÜSİAD ve Anadolu Grup önünde eylem

migros-iscileri-15022022.webp [1]

Saatlik ücretlerine zam talebiyle iş bırakan ve sonrasında işten atılan Migros Depo işçilerinin direnişi sürüyor. Sanatçı, yazar, bilim insanı, akademisyen, siyasetçi, milletvekili, gazeteci, kitle örgütü temsilcisi ve hak savunucularından oluşan 335 kişi, Migros depo direnişine desteklerini açıkladı.

Migros Depo işçileri örgütlü oldukları DGD-SEN öncülüğünde 14 Şubatta, Migros patronu ve TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ı, TÜSİAD’ın İstanbul Beyoğlu’ndaki binası önünde protesto ettiler. Burada yapılan basın açıklamasında atılan işçilerden Lale Gül Kabakçı, pandemi sürecinde ölümüne çalıştıkları halde aldıkları ücretle geçinemedikleri için saat ücretlerine 4 lira zam istediklerini belirttikten sonra şunları söyledi: “Artık yeter. Kimseden bir şey dilenmiyoruz. Kimseden bize yardım etmesini istemiyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz. Hakkımızı gasp edenleri iyi tanıyoruz. Bunun için buradayız. Tuncay Özilhan’la kişisel bir derdimiz yok. Zammı ver, kurtul.”

Açıklama sırasında “Hırsız Değiliz, Yoksul İşçileriz”, “4 TL Zam İstedi, 257 İşçi İşten Atıldı”, “İşçiler Açken Özilhan’a Huzur Yok” yazılı pankartlar taşıyan işçiler, sıklıkla “Direnen İşçiler Yenilmezler” sloganını attılar.

15 Şubatta ise Ümraniye’de Özilhan’ın başındaki Anadolu Grubu’nun genel merkezi önmigünde basın açıklaması yapan Migros Depo işçileri, bir kez daha taleplerini sıraladılar. İşçiler burada yaptıkları konuşmalarda Tuncay Özilhan işçilerin emeğiyle servetine servet katarken, 4 lira zam istedikleri için işten atılmalarına tepki gösterdiler.

Yemeksepeti işçileri mücadeleye devam açıklaması yaptı

yemeksepeti-15022022.webp [2]

Düşük maaş zammını, esnaf kurye dayatmasını ve sendikasızlaştırmayı kabul etmeyen Yemeksepeti işçilerinin mücadelesi 14. gününde devam ediyor. 14 Şubatta şirketin Şişli’de bulunan merkezi önünde toplanan işçiler, Nakliyat-İş Sendikasının da desteğiyle bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu mücadele eden kuryelere tutanak tutularak baskı yapıldığını ama yapılan boykot çağrısının karşılık bulduğunu, Yemeksepeti siparişlerinin yüzde 70’e kadar azaldığını belirtti. Mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Yemeksepeti işçileri patronları olan Nevzat Aydın’a şöyle seslendi: “Emekçiler burada; seni büyüten, cebini dolduran, adada düğün yapmanı sağlayan biziz, sen neredesin?”

Bade Halı işçileri işbaşı yaptı

bade_hali_13022022.webp [3]

Antep’te bulunan Bade Halı işçileri de düşük zam dayatmasına karşı iş bırakmışlardı. Patronun zam talebini revize etmemesine rağmen işçiler birliklerini bozmamak için hiç kimsenin işten atılmayacağı ve patronun teklif ettiği ücrete ek olarak atkı başı ücret vermesi sonrası işbaşı yaptılar. İşçiler örgütlülüklerini arttırarak mücadeleye devam edeceklerini belirtiyorlar.

İzmir Aliağa gemi söküm işçileri kararlı

gemi_sokum_12022022.webp [4]

İzmir Aliağa’da gemi söküm tesisinde farklı şirketlerde çalışan yüzlerce işçi daha yüksek ücret, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması talepleriyle başlattıkları iş bırakma eylemini kararlılık ve coşkuyla devam ettiriyorlar. Sabah saatlerinde evlerinden getirdikleri yiyeceklerle hep beraber direniş kahvaltısı yapan işçilere sendikalar, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri dayanışma ziyaretleri yapıyor. Direniş alanında çekilen halaylar coşkuyu ve kararlılığı arttırıyor. İşçiler ücretlerinin yükseltilmesi ve iş güvenliği önlemlerinin alınmasının yanı sıra iş kıyafetlerinin uygun olarak verilmesi, hava koşulları nedeniyle çalışılmayan günler için ücret kesintisi yapılmaması, iş malzemelerinin ve doktor raporları masraflarının patronlar tarafından karşılanmasını da talep ediyorlar.

İstanbul Maltepe Belediyesi işçileri de seslerini iş durdurarak duyurdu

maltepe_belediyesi_iscileri_15022022.webp [5]

Genel-İş İstanbul 2 No’lu şubede örgütlü Maltepe Belediyesi işçileri yemek haklarının rızaları dışında yemek kartına döndürülmek istenmesi ve maaş zamlarının önceden açıklanmamasına tepki olarak iş durdurdu. İşçilerin eylemi öncesinde tüm görüşme taleplerini karşılıksız bırakan işveren, iş durdurma eylemi sonrası yemek kartı uygulamasından vazgeçildiğini duyurdu. Genel-İş Sendikası 2 No’lu şube, sosyal medya hesabından sürecin takipçisi olacağını bildirdi.

Sendikalaştıkları için işten atılan Hicri Ercili işçileri direnişe başladı

hicri_ercili_15022022.webp [6]

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde asit tankı imalatı yapan Hicri Ercil fabrikası işçileri Türk Metal Sendikasına üye oldular. İşçilerin sendikalı olmasını hazmedemeyen patron, 54 işçiyi işten attı. İşçiler işten atma saldırısına boyun eğmedi, 15 Şubat sabahı fabrika önünde toplanarak direnişe başladı.

Farplas patronu saldırılarına devam ediyor

farplas_direnisi_15022022.webp [7]

Düşük ücret dayatmasına boyun eğmeyerek iş durdurma eylemi yapan Farplas işçileri Birleşik Metal-İş Sendikasına üye olmuşlardı. Farplas patronu işçilerin sendikalı olmasını hazmedememiş ve işten atma saldırısını devreye sokmuştu. İşçiler işten atılan işçilerin geri alınması ve sendikalı çalışmak için fabrika önünde mücadeleye devam ediyorlar. Farplas patronunun yeni oyunu ise fabrikaya Türk Metal Sendikasını sokmaya çalışmak oldu. Birleşik Metal İş Gebze 2 No’lu şube yöneticileri ve işten atılan işçiler, fabrika önünde bir araya gelerek patronun bu girişimini protesto ettiler.

Artan hayat pahalılığı ve fahiş faturalara karşı eylemler devam ediyor

eskisehir_zam_protestosu_12022022.webp [8]

12 Şubatta Eskişehir’de elektrik ve doğalgaz zamlarını protesto etmek için Adalar Atatürk Caddesi girişinde toplanan yüzlerce kişi yürüyüş yapmak istedi fakat polis tarafından izinleri olmadığı gerekçesiyle engellendiler. Yaşanan arbede sonrası kitle “Artık yeter, zamlar geri alınsın” yazılı pankart arkasında bir basın açıklaması yaptı. “Susma Haykır, Zamlara Hayır”, “Hükümet İstifa” sloganları atıldı.

diyarbakir-sanat-sokagi-zamlari-protesto-13022022.webp [9]

13 Şubatta Diyarbakır Sanat Sokağı esnafı, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği (DESOB) üyelerinin katılımıyla bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında 3 gün boyunca 19.00’dan itibaren beş dakikalık elektrik söndürme ve mum yakma eylemi yaparak yüksek faturaları protesto edeceklerini duyurdular. Esnaflar açıklama sırasında “Elektrik soygununa, doğalgaz ve petrol zulmüne dur diyoruz. Geçinemiyoruz, gelen faturalar kira bedellerimizi geçmiş durumda” pankartı taşıdılar.

izmir-bornova-zamlari-protesto-14022022.webp [10]

Aynı gün, İzmir Bornova’da Atatürk Mahallesi halkı pazar yeri girişinde yaptığı eylemle zamları protesto etti. Pazar yerine sloganlar atarak yürüyen kitle; “Yapılan Zamlar Geri Alınsın”, “Krizin Yükü Patronlara”, “İnsanca Yaşamak İstiyoruz” diye haykırdı. “Zamlar Geri Alınsın, Ücretler Arttırılsın” talebinin yazılı olduğu pankart ile açıklama yapan emekçiler adına basın açıklamasını okuyan Sezai Turan, ülke kaynaklarının zenginlere ve patronlara akıtıldığını, emekçilere ise açlığın reva görüldüğünü, böbürlenerek yapılan yüzde 50 asgari ücret zammının Ocak ayı gelmeden eridiğini, emeklilere ise onun bile verilmediğini belirtti.

kadikoyde_kadinlar_avmde_eylem_yapti_14022022.webp [11]

14 Şubatta ise İstanbul Kadıköy’de kadınlar hem sokakta hem de AVM’de eylem yaptılar. Kadıköy’de bir AVM’de oturma eylemi yapan bir grup kadın; “AVM’ler sıcak, evlerimiz soğuk” diyerek burada 1 saat kadar kitap okuyup, örgü örerek zamları protesto ettiler.

maltepe-esnaf-faturalari-14022022.webp [12]

Yüksek faturaların sorumlusu siyasi iktidar, esnafın başlattığı yüksek fatura bedellerini camekânlara asarak protesto etme eylemine bile tahammül edemiyor. İstanbul Maltepe’de polis, camekânlara asılan fatura bedellerini gösteren kâğıtları kaldırarak çeşitli bahanelerle esnafa ceza kesti.

  • Grev ve Direnişler [13]
  • Mücadeleden kısa haberler [14]

Kaynak URL: https://uidder.org/isci_eylemleri_ve_enerji_protestolari_buyuyor.htm

Links
[1] https://uidder.org/file/migros_iscileri_15022022webp
[2] https://uidder.org/file/yemeksepeti_15022022webp
[3] https://uidder.org/file/bade_hali_13022022webp
[4] https://uidder.org/file/gemi_sokum_12022022webp
[5] https://uidder.org/file/maltepe_belediyesi_iscileri_15022022webp
[6] https://uidder.org/file/hicri_ercili_15022022webp
[7] https://uidder.org/file/farplas_direnisi_15022022webp
[8] https://uidder.org/file/eskisehir_zam_protestosu_12022022webp
[9] https://uidder.org/file/diyarbakir_sanat_sokagi_zamlari_protesto_13022022webp
[10] https://uidder.org/file/izmir_bornova_zamlari_protesto_14022022webp
[11] https://uidder.org/file/kadikoyde_kadinlar_avmde_eylem_yapti_14022022webp
[12] https://uidder.org/file/maltepe_esnaf_faturalari_14022022webp
[13] https://uidder.org/taxonomy/term/309
[14] https://uidder.org/taxonomy/term/281