
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 16 Şubatta Kadıköy Rıhtım’da bir basın açıklaması yaparak faturalar başta olmak üzere temel tüketim maddelerine gelen fahiş zamları ve hayat pahalılığını protesto etti. Elektrik ve doğalgaz faturalarını da yanlarında getiren işçiler, “Bu böyle gitmez” dediler. Pankart ve dövizlerle sorunlarını ortaya koyan işçiler, taleplerini dile getirdiler.
Sendikalaştıkları için işten atılan Birleşik Metal-İş üyesi Farplas işçileri, şirketin Maslak’ta bulunan genel müdürlüğü önünde yaptıkları eylemin ardından Kadıköy’e gelerek DİSK’in basın açıklamasına katıldılar. Basın açıklamasında konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, enflasyon artışlarının cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırdığını, faturaların bir soyguna dönüştüğünü söyledi. TÜİK’in önceki gün açıkladığı işsizlik rakamlarına da değinen Çerkezoğlu, işsizlik oranının gençlerde yüzde 40’ın üzerine çıktığını, genç kadınlarda ise yüzde 51 olduğunu belirtti. Arzu Çerkezoğlu; “Bu kadar yüksek bir genç işsizliği ve kadın işsizliği, artık ülkenin geleceğini tehdit eden bir unsur haline geldi” diye konuştu.
Çerkezoğlu konuşmasının devamında şunları söyledi: “Bizler borçlanarak, ekmeğimizden kısarak, yaşamaya vakit kalmayacak kadar çok çalışarak hayatta kalma mücadelesi verirken, birileri servetlerine servet katıyor. Peki, bütün bunlar karşısında ülkeyi yönetenler ne yapıyor? Ülkeyi yönetenler bu ağır ekonomik koşullarda geçim mücadelesi veren halkı korumak yerine zenginleri bir avuç sermayeyi ve bankaları koruyor. İktidar zengini daha fazla zengin ederek iktidarda kalmaya çalışıyor. Yandaş şirketlerin vergileri sıfırlanıyor. Pandemide bile işsizlik sigortası fonu kaynakları işsizlere değil sermayeye akıtılıyor. Döviz garantili mevduat hesabı icat ettiler, bizim cebimizden, bizim vergilerimizden bankalara ve zenginlere kaynak aktarılıyor.”
Bugünkü tablonun; zamların, faturaların, enflasyonun, ekonomik krizin sorumlusunun ülkeyi yönetenler olduğunu söyleyen Çerkezoğlu DİSK’in taleplerini şöyle sıraladı:
- Elektrik, su, doğalgaz başta olmak üzere temel tüketim maddelerine yapılan zamlar derhal geri alınmalıdır ve faturalardaki vergi yükü ortadan kaldırılmalıdır. Özellikle gıdada yapılan vergi indiriminin de fiyatlara yansıması sağlanmalıdır.
- Tüm maaş ve gelirlerde en az asgari ücrete yapılan artış oranında artış yapılmalıdır ve yılın ilk ayında açlık sınırına gerileyen asgari ücret yeniden belirlenmelidir. En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine çıkartılmalıdır ve EYT’lilerin hakkı verilmelidir.
- Adaletli bir vergi sistemi istiyoruz.
- Esnaf kuryelik, taşeron, kendi hesabına çalışma, özel istihdam büroları gibi tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine derhal son verilmelidir.
- Sendikal hakların kullanımının önündeki engeller kaldırılmalıdır.