
Düşük zam dayatması ve sendikasızlaştırmaya karşı metal, tekstil, lojistik, taşımacılık, liman, tersane gibi pek çok sektörde başlayan iş bırakma eylemleri patronların saldırılarına ve baskılarına rağmen devam ediyor. Emekçilerin yüksek enerji faturalarını protesto eylemleri de tüm baskılara rağmen farklı şehirlere yayılıyor. Farplas, Yemeksepeti, Aliağa gemi söküm, Migros Depo, Antep’te Ahmet Aslansoy Tekstil işçileri ve birçok işyerinde işçilerin mücadelesi sürerken, onlara yenileri ekleniyor.
Migros Depo işçileri gözaltına alındı
Migros Depo işçileri saatlik ücretlerine 4 lira zam istedikleri için iş bırakmış, ardından işten atılmışlardı. DGD-SEN öncülüğünde direnişlerini sürdüren işçiler, 18 Şubat günü saat 14’te Tuncay Özilhan’ın Beykoz’daki villasına gittiler. Burada konuşmalar yapan işçiler bir kez daha taleplerini sıraladılar ve verilen sözlerin tutulmasını istediler. Tuncay Özilhan’la görüşme taleplerini de yineleyen işçiler, polis ablukasına alınarak darp edildiler, ters kelepçe yapılarak gözaltına alındılar. Aynı gün çeşitli emek örgütleri, Migros Depo işçileriyle dayanışmak amacıyla Türkiye’nin farklı bölgelerinde Migros mağazalarında kasa kapatma eylemleri gerçekleştirdi.
İzmir Aliağa’da gemi söküm işçileri kararlı
İzmir Aliağa’da ücretlerini yükseltmek ve çalışma koşullarını iyileştirmek için iş bırakma eylemine başlayan gemi söküm işçileri, tüm baskılara rağmen mücadelelerini coşku ve kararlılıkla sürdürüyorlar. Tesiste bulunan 22 farklı şirkette çalışan yüzlerce işçi ortak sorunları için birlikte mücadele ediyor. Şirket patronları ise her türlü yolu deneyerek işçilerin mücadelesini kırmaya çalışıyor. 18 Şubatta bir araya gelerek yürüyüş yapan yüzlerce işçi, “Birleşen İşçiler Asla Yenilmez” sloganıyla kararlılıklarını dile getirdiler. 15 Şubatta bir işçi temsilcisine yasadışı grev yaptığı ve işyerini zarara uğrattığı suçlamasıyla dava açıldı. Yapılan bilirkişi keşfi sonrası Aliağa 2. İş Mahkemesi “Grevin tedbiren durdurulması” talebini reddetti.
Antep’te Boyar Kimya ve Atlantik Halı işçileri iş bıraktı
Antep Başpınar 2. OSB’de bulunan Boyar Kimya fabrikası işçileri patronun düşük zam dayatmasını kabul etmeyerek iş bıraktı. Patronun açıkladığı 5400 liralık ücreti kabul etmeyen işçiler, 6000 lira ücret istiyor. Boyar Kimya işçileri, işyerinde örgütlü olan ama sorunlarını çözmek için bir şey yapmayan Hak-İş Konfederasyonuna bağlı Öz İplik-İş Sendikasına da tepkililer. 17 Şubatta iş bırakarak fabrika önünde toplanan işçilere polis engel olmak istedi. Fabrika önüne TOMA ve çevik kuvvet ekipleri yığıldı. Polis ablukası sırasında BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen gözaltına alındı. Serbest bırakıldıktan sonra bir açıklama yapan Türkmen, “Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da hakları için mücadele eden işçilerin yanında olmaya ve onlarla birlikte sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.
Atlantik Halı’da da açıklanan ücret zamlarını kabul etmeyen işçiler iş bıraktılar. Gece vardiyasına gelen işçiler işbaşı yapmazken, 4-12 vardiyasından çıkan işçiler de dışarıda bekleyen işçilerle buluştu. İşçilerin fabrika önündeki bekleyişi sürüyor.
Çerkezköy’de sendikalaşan PAS South işçileri işten atıldı
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde bulunan PAS South plastik fabrikasında Petrol-İş Sendikasında örgütlenen işçilerden 13’ü işten atıldı. Kötü çalışma koşulları ve düşük ücretlere karşı sendikalaşan işçilerin çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. 17 Şubat günü vardiya çıkışında işten atılan işçilerle birlikte bir açıklama yapan Petrol-İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Mehmet Kaya, işçilerle birlikte fabrika önünde mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.