
Hacettepe Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı iktisadi işletmelerde çalışan işçilerin kapsam dışı oldukları gerekçesiyle TİS hakkını gasp eden Hacettepe Rektörlüğü, Aralık ayında 12 ve geçen hafta da 12 olmak üzere 24 işçiyi ekonomik kriz ve işletmelerin mali durumunu gerekçe göstererek işten çıkardı. Hacettepe Üniversitesinde yetkili olan Sosyal-İş Sendikası, 23 Şubatta hastane bahçesinde basın açıklaması yaparak rektörlüğün işçi ve sendika düşmanı tavrını protesto etti. Basın açıklamasına DİSK ve KESK’e bağlı sendikaların yöneticileri, TMMOB’un yöneticileri, milletvekilleri, siyasi partilerin Ankara il yöneticileri destek verdiler.
Basın açıklamasını Sosyal-İş Sendikası Genel Başkanı Celal Uyar yaptı. Uyar yaşanılan süreci anlattıktan sonra Hacettepe Üniversitesi Rektörüne şöyle seslendi: “Çalışma hakkı evrensel bir insan hakkıdır. İnsanların çalışma hakkını engellemek en basit deyimle insan hakkı ihlalidir. Rektörü bu hak ihlalinden vazgeçmeye davet ediyoruz. İşten çıkarılan işçiler derhal işlerine dönmelidir ve sözleşme ayrımsız olarak tüm işçilere uygulanmalıdır.” Rektörlüğün işyerinden DİSK’i tasfiye etmeye yönelik tavrına karşı da mücadeleyi sürdüreceklerini belirten Uyar, sözlerini şöyle sürdürdü: “DİSK kurulduğu günden bu yana baskılara boyun eğmemiştir. Bugün de boyun eğmeyecektir. Sosyal-İş Sendikası ve konfederasyonumuz DİSK adına Hacettepe işçilerinin haklı taleplerinin sonuna kadar arkasındayız. İşten çıkarılan işçiler, işlerine geri dönene kadar ne mücadelemizden ödün veririz ne de geri adım atarız. Akademisyen, öğrenci ve çalışanlar ile kamuoyunu Hacettepe işçilerini sahiplenmeye ve dayanışmaya çağırıyoruz.”
Basın açıklaması sırasında “Atılan İşçiler Onurumuzdur”, “İş, Ekmek Yoksa Barış Da Yok”, “İnadına Sendika İnadına DİSK” sloganları atıldı.
Basın açıklaması sonrası, işten atılan işçiler ve Sosyal-İş yöneticileri haksız işten atmaları bildiren dilekçelerini vermek ve bakanlıkla görüşmek için Çalışma Bakanlığına yürümek istediler fakat polis engeliyle karşılaştılar. Polis bunun bir eylem olacağı gerekçesiyle grubun yürümesine izin vermedi. Yaşanan tartışma sonrası grup araçlarla Çalışma Bakanlığına gitti.
Hacettepe Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı iktisadi işletmelerde çalışan 333 işçi 5 yıl önce DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikasında örgütlenmiş, rektörlüğün itirazlarını da aşarak birinci dönem TİS’i imzalamışlardı. Hacettepe Üniversitesinde 4/D statüsünde çalışan işçilerin de Sosyal-İş Sendikasında örgütlenmesinden sonra 14 Aralık 2021’de ikinci dönem TİS imzalandı. Fakat rektörlük toplu iş sözleşmesinin iktisadi işletme işçilerini kapsamadığını iddia ederek bu işçilere TİS’den doğan haklarını vermedi. Sosyal-İş Sendikası süreci yargıya taşıdı. Açılan dava devam ediyor. İşçiler işten atma saldırısına boyun eğmeyeceklerini ve sendika haklarına sahip çıkacaklarını belirtiyorlar.