
DİSK/Genel-İş Sendikasının İzmir Şubeleri, 15 Mart Salı günü İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda ekonomik krize ve zamlara karşı miting düzenledi. Genel-İş üyesi binlerce işçi yarım gün iş bıraktı. “Emeğimizi, Haklarımızı, Geleceğimizi Ezdirmeyeceğiz” şiarıyla düzenlenen mitingde DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ile Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Sendikası Başkanı Remzi Çalışkan birer konuşma yaptı. Mitinge siyasi parti temsilcileri, KESK İzmir Şubeler Platformu ve emek örgütleri de katıldı.
Mitingde “Birleşen İşçiler Asla Yenilmez”, “Şalter İnecek Bu İş Bitecek”, “Genel Grev, Genel Direniş”, “Hükümet İstifa”, “Krizin Bedeli Patronlara” sloganları atıldı. Emperyalist savaşa da tepki gösteren binlerce işçi “Savaşa Hayır, Barış Hemen Şimdi” diye haykırdı.
Genel-İş Sendikası Başkanı Remzi Çalışkan, yüksek enflasyona ve hayat pahalılığına dikkat çektiği konuşmasında “TÜİK’in gerçek dışı açıklamalarına zaten inanmıyorduk. Ancak dar gelirlinin enflasyonu yüzde 100’ü çoktan aştı” dedi. Siyasi iktidarın ekonomi politikalarının bugün yaşanan bu duruma sebep olduğunu, faturanın emekçilere yıkıldığını söyledi. Ukrayna’da yürüyen emperyalist savaşı hatırlatarak savaşta en çok zararı emekçi halkların, yoksulların, kadınların ve çocukların gördüğünü söyleyen Çalışkan, “Savaşa hayır barış hemen şimdi diyoruz” dedi.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da konuşmasında “hayat pahalı emek ucuz, bu böyle gitmez” dedi. “Gelin görün ki zamların, hayat pahalılığının, soyguna dönüşen faturaların sorumluluğunu alan yok. Zamlar yağarken, enflasyon tırmanırken, işçilere, emekçilere, emeklilere, dar gelirlilere hayat zehir edilirken ortada sorumlu yok. Sendikal haklar çiğneniyor, sorumlu yok. Taşerona kadro vereceğiz dediler, ayrımcılık yaptılar, taşeron düzeninden beter bir düzen getirdiler” dedi. Çerkezoğlu DİSK’in taleplerini şöyle sıraladı:
- Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalı, faturalar vergi ve kesintiden muaf tutulmalıdır.
- Tüm maaş ve ücretler en az asgari ücret artış oranı kadar arttırılmalı, yılın daha başında enflasyon karşısında eriyen asgari ücret yeniden belirlenmelidir. En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine çekilmeli, EYT’lilerin emeklilik hakları verilmelidir.
- Asgari ücretin üzerindeki vergi dilimi yüzde 10’a çekilmeli, kâr ve faiz gelirlerinin vergilendirildiği, çok kazananın çok vergi verdiği adil bir vergi politikası benimsenmelidir.
- Esnaf kuryelik/kendi hesabına çalışma/özel istihdam bürosu/taşeron adı altındaki tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmeli, herkese güvenceli istihdam sağlanmalıdır.
- İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu, sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanımın önündeki tüm yasal ve fiili engelleri kaldırılmalıdır.
Miting halaylarla ve sloganlarla sona erdi.