
DİSK’e bağlı Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), 22 Martta Sağlık Bakanlığı önünde “Sağlık İşçisiyiz, Haklarımızı İstiyoruz” diyerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Çeşitli illerden temsilci olarak gelen işçiler, sağlık işçilerinin özlük haklarında ve çalışma koşullarında iyileştirme yapılması için toplanan binlerce imzayı bakanlığa götürdü.
Dev Sağlık-İş Genel Sekreteri Erdoğan Demir yaptığı konuşmada “Hastanelerimizin güvenliğinde, laboratuvarlara götürülen kanlarda, sterilize edilen ameliyathanelerde, temizlenen hasta odalarında, hasta bakımında, acillere hasta taşıyan ambulansların direksiyonlarında, hastanedeki tüm cihazların teknik bakımında, hasta kayıtlarında, çekilen tomografilerde sağlık işçilerinin emeği var. Sağlık hizmeti ekip işidir, bu ekibin bozulmasına izin vermeyeceğiz” diyerek sağlık işçilerinin beş acil talebini şöyle sıraladı:
- Geçinemiyoruz, insanca yaşayabileceğimiz bir ücret istiyoruz. Enflasyon farkı zam değildir. Tüm sağlık işçilerine ek zam talep ediyoruz.
- Sağlık emekçileri açısından kazanılmış bir hak olan ‘haftada 40 saat çalışma’ istiyoruz.
- Taşeron dönemden gelen keyfiyet ve hukuksuzlukların artık son bulmasını, yaptığımız işlerin belirlenmesini ve görev tanımlarımızın yapılmasını istiyoruz.
- 12 saatlik çalışmamız 11 saat gösteriliyor. Ara dinlenme ve yemek molalarımızın düzenlenmesini istiyoruz.
- 696 sayılı KHK ile getirilen zorunlu emeklilik uygulamasının son bulmasını, tayin ve becayiş hakkımızı istiyoruz.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da bir konuşma yaptı. Çerkezoğlu konuşmasında “Sağlık işçileri artık hastanelerde çalıştığının, sağlık hizmetinin bir parçası olduğunun görülmesini ve kabul edilmesini istiyor. Sağlık işçileri artık yok sayılmayı kabul etmiyor, sağlık işçisi olmaktan kaynaklı haklarının teslim edilmesini istiyor” dedi. Asgari ücretin yükselen enflasyon karşısında eriyip gittiğini, açlık sınırının altına gerilediğini ifade eden Çerkezoğlu “Derhal Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanmalı ve asgari ücretin enflasyon karşısındaki kaybı giderilmelidir. Bunun önünde yasal hiçbir engel yoktur. Hükümet temsilcilerinden ‘yasal değişiklik lazım’ açıklamalarını duyuyoruz. Gerek İş Kanunu gerek Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yönetmeliği açıkça söyler. Asgari ücret en fazla iki yıl için belirlenir yani Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun hemen toplanması ve güncellemenin önünde hiçbir yasal engel yoktur. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma Bakanlığı’nın çağrısıyla toplanmalı, asgari ücretteki bu kayıplar giderilerek güncellenmelidir. Tüm ücretlere de asgari ücret oranında artış yapılmalıdır. En düşük emekli aylığı da asgari ücret düzeyine yükseltilmelidir” dedi.
Basın açıklaması boyunca “Sağlık İşi Ekip İşidir”, “Güvenceli İş, Güvenceli Gelecek İstiyoruz”, “Direne Direne Kazanacağız” sloganları atıldı.