
Liman ve gemi işletme firması P&O Ferries 17 Martta İngiltere’nin çeşitli limanlarında çalışan 800 işçiyi işten çıkardı. Sendikalara ve işçilere ön bildirim yapılmaksızın bir video mesajla gerçekleşen kitlesel işten çıkarma, P&O işçileri başta olmak üzere ülkedeki tüm işçiler, sendikalar ve işçi örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı. İşten çıkarmaların gerçekleştiği günden bu yana Dover, Hull, Larne ve Liverpool gibi liman bölgelerinde protestolar, Londra ve diğer kent merkezlerinde ise dayanışma mitingleri gerçekleşiyor.
İşçiler, şirket sözcüsünün kendilerine “bugün son iş gününüz” diye seslendiği bir video mesajla işten çıkarıldıklarını öğrendiler. Bu kıyıma gerekçe olarak “ekonomik krizi” gösteren şirket, kadrolu işçilerin yerine sözleşmeli ve taşeron işçiler alarak yollarına devam edeceklerini belirtiyor.
Dünyanın en büyük liman ve gemi işletmelerinden biri olan Dubai merkezli DP World’e bağlı bir şirket olan P&O Ferries, İngiltere ve Avrupa arasında önemli deniz hatlarında yolcu taşıyan arabalı feribot işletmelerinin sahibi. Şirketin toplu işten çıkarmaya bahane olarak gösterdiği zararın aksine DP World pandemiyi fırsata ve kâra çeviren en büyük şirketlerden birisi. Pandemi boyunca büyük kârlar elde eden DP World, yalnızca 2021’in ilk 6 ayında kârını %52 arttırdı. Şirket, pandemi dolayısıyla İngiliz hükümetinin büyük sermaye sahiplerine dağıttığı milyonlarca sterlinlik destek paketlerinden de nasiplenmişti. Tüm bunlara rağmen doymak bilmeyen açgözlü patronlar, kadrolu işçilerin yerine getirecekleri taşeron ve sözleşmeli işçilere saat başına 5 buçuk sterlin, bazı birimlerde ise saat başına 1,8 sterline kadar düşen ücretler verecek. İngiltere’de 23 yaş ve üzeri işçiler için asgari ücret saatlik 9 buçuk sterlin. İş hukukunu çiğneyen ve sendikaları yok sayarak işçi kıyımı gerçekleştiren şirket, işkolu nedeniyle devreye giren uluslararası deniz hukukuna ve yasal boşluklara güvenerek işçilere yönelik saldırılarına devam ediyor.
P&O işçilerinin üyesi olduğu Nautilus International ve Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık Sendikası RMT’nin başlattığı yasal süreçle birlikte işçiler liman şehirlerinde, kent merkezlerinde, sendika temsilciliklerinde işçi kıyımını protesto ediyorlar. Her geçen gün artan hayat pahalılığının ortasında işten atılan yüzlerce işçiye yönelik saldırıyı geri püskürtmenin ve ekonomik krizin faturasını işçilere değil patronlara kesmenin yolunun mücadeleden geçtiğini vurguluyorlar.