
Çeşitli kentlerden inşaat işçileri haksızlıklara karşı mücadele ediyor. Kölece çalışma koşullarına ve ücretlerin ödenmemesine tepki gösteren işçiler “İnşaat İşçisi Köle Değildir” diyerek haksızlıkları sineye çekmeyeceklerini, boyun eğmeyeceklerini gösteriyor.
Etlik Şehir Hastanesi şantiyesinde iş bırakma eylemi kazanımla sonuçlandı
Ankara Etlik Şehir Hastanesi inşaatında çalışan işçiler, ücretlerinin iki aydır ödenmemesi üzerine geçtiğimiz günlerde iş bırakmıştı. İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) üyesi işçiler, ücretleri ödenene kadar eyleme devam edeceklerini belirterek basın açıklaması gerçekleştirmişti. İşçilert, “Bizler Türkiye’nin dört bir yanından gelmiş gurbetçi inşaat işçileriyiz. Gasp edilmek istenen ücretlerimiz ile kira, su, elektrik gibi temel ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz. Şimdi soruyoruz, bu ücretlerimiz ödenmediği takdirde kimler tarafından nasıl ödenecek?” diyerek patronların umursamaz tavrına tepki göstermişti. Hastane yönetimi ise her zaman yaptıkları gibi baskı ve şantajla işçileri haklı mücadelelerinden vazgeçirmeye çalışmıştı. Patronların “kimseye bir şey anlatmayın, sendikalara inanmayın. Onlar sizin başınızı ağrıtır, davalarla uğraşırsınız” diye kendilerini tehdit ettiğini söyleyen işçiler, kararlı bir şekilde mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulamıştı. İşçilerin kararlı mücadelesi sonucu firma ücretlerin bir kısmını yatırmak zorunda kaldı. Eylem kazanımla sonuçlandı.
İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, “Ankara Etlik Şehir Hastanesindeki iş bırakma eylemimiz kazanımla sonuçlanmış, direnen inşaat işçisi kazanmıştır. İnşaat işçisi sendikasıyla güçlüdür. Ücret haktır, gasp edilemez!” dedi.
İzmir Şehir Hastanesi şantiyesinde yemekhane isyanı
Sağlıklı ve yeterli yemek sorunu Türkiye’deki binlerce inşaat işçisinin en büyük sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Saatlerce açık havada çalıştıktan sonra yemekhaneye gelen işçiler, yemekler yetersiz ve kötü olduğundan çoğu zaman aç kalıyor. Sağlıksız ve kalitesiz yemeklerle karınlarını doyurmaya zorlanıyorlar. İzmir’in Bayraklı ilçesinde bulunan şehir hastanesi şantiyesinde çalışan işçiler de yetersiz, sağlıksız ve bozuk yemek verildiği için isyan etti.
DİSK’e bağlı Dev Yapı İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut şantiyedeki durumu şu sözlerle aktardı: “Hastane şantiyelerinde uzun süredir yemek sorunu var. Bugünkü olay tamamen spontane gelişiyor. Yemek yetersiz geliyor. Getirilen kızartma da yenilemeyecek kadar bozuk olunca işçiler refleks olarak yemekhaneyi dağıtmış. Mutfak personelinin yaklaşımı tepki görmüş. Uzun süredir devam eden bu sorunların artık çözülmesi gerekiyor.”
Türkerler ve Gama Holding ortaklığıyla yapımı süren inşaatta çalışan işçiler, barınma, elektrik ve yemek sorunları olduğu için geçtiğimiz Şubat ayında da eylem yapmıştı. İşçiler cep telefonlarının ışıklarını yakarak “Yönetim istifa” sloganı atmıştı.
Kayı İnşaat işçilerinin mücadelesi sürüyor
Kayı Holding’in Cezayir’deki inşaatlarında çalışan ve üç yıldır maaşlarını alamayan 400’e yakın inşaat işçisinin mücadelesi devam ediyor. İnşaat-Sen’de örgütlenen işçiler, 2019’un Aralık ayında ücretlerinin ödenmesi talebiyle Cezayir’de grev yaptılar, dava açtılar, birçok kez Kayı İnşaat patronu Coşkun Yılmaz’la görüşmeler gerçekleştirdiler. Seslerini milletvekilleri aracılığıyla TBMM’ye de taşıdılar. Taleplerini duyurabilmek için eylemler gerçekleştirdiler, basın açıklamaları yaptılar. Ancak yetkililer ısrarla patronu koruyup kolladılar, işçilerin haklı taleplerini görmezden geldiler.
İşçilerin ücretlerini alabilmek için açtıkları davanın ilk duruşması 1 Haziranda görüldü. Duruşma öncesi basın açıklaması yapan işçiler Kartal Anadolu Adliyesi önünden yetkililere seslenerek bu adaletsizliğe son verilmesini istediler. İnşaat işçisi Murat Toksöz tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Bizler farklı şehirlerden bu sıcakta davamızı takip etmeye geldik. Cezayir’in o çöl sıcağında çalıştığımız, alın terimizi yiyen Coşkun Yılmaz’dan da bize söz verip tutmayan o milletvekilleri, bakanlıklardan da hesap soracağız. Coşkun Yılmaz milyon dolarları kaçırırken kimse bu şahıstan hesap sormuyor. Mahkeme salonuna getirirken polis korumasında arka kapıdan sokuyorsun. 400 tane işçinin hakkını yemiş bir insanı neden koruyorsun? Bu devletin adaleti bu mudur? Bu 400 işçinin çocuğunun geleceğini yakan insandan neden hesap sormuyorsunuz?”
Duruşma sonunda Kayı Holding’in konkordato süresinin 4 ay uzatılmasına karar verildi.