
15 Haziran Çarşamba günü hekimler ve sağlık çalışanları Türkiye’nin pek çok yerinde greve gitti. Sağlık çalışanlarına yönelik TBMM’ye sunulan yasa tasarısının geri çekilmesi için TTB, SES ve çeşitli sağlık meslek örgütleri bir araya gelerek ortak basın açıklamaları gerçekleştirdiler. Başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Kocaeli, Adana, Mersin, Bursa, Bolu, Eskişehir, Çanakkale, Aydın, Manisa, Adıyaman, Batman gibi Türkiye’nin birçok kentinde iş bırakan sağlık çalışanları, sağlık sistemindeki tıkanmışlığa gerçek çözümler üretilmesini talep etti.
Her fırsatta “Sağlık çalışanlarına müjde” denilerek haklarının yok sayılmasına karşı çıkan sağlık çalışanları, “G(ö)revdeyiz! Oyalama Değil Hakkımız Olanı İstiyoruz” pankartıyla yürüdüler. Türkiye’nin dört bir yanında yapılan ortak açıklamada “Hakkımız olanı alana kadar hep birlikte, sağlıksız politikalarınızın ve emek gaspınızın karşısında olmaya tüm gücümüzle devam edeceğiz. Tüm Türkiye’de hakları için, mesleğinin onuru için bir araya gelen milyonlar olarak biliyoruz ki emeğimizin hakkını aldığımız, sağlıklı bir geleceği birlikte inşa edeceğiz” denildi. Sağlık çalışanları “Sağlıkta Şiddet Sona Ersin”, “Sağlıkta Performans Ölüm Demektir”, “Emek Bizim Söz Bizim”, “Susmuyoruz Korkmuyoruz Hiçbir Yere Gitmiyoruz” sloganlarıyla seslerini yükseltirken, atılan sloganlara hastalar ve çevredekiler alkışlarla destek verdi.
Aynı gün eyleme katılan 11 sağlık meslek örgütü adına Meclis’te de basın açıklaması yapıldı. CHP ve HDP milletvekilleriyle birlikte yapılan basın açıklamasında konuşan TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin yıldönümünde "beyaz g(ö)rev" eyleminde olduklarını belirtti.
Yeni yasa tasarısının hem sağlık çalışanları hem de toplumun gözünde hükümsüz olduğunu belirten Fincancı şöyle konuştu: “Bizler emekliliğe yansıyacak temel ücret artışı talep ederken, emekliler arasında farklı çalışma rejimleri ile ayrımcılık yapılmasın derken, nitelikli hekimlik yapmak isterken, nitelikli sağlık hizmetini sunmaya çalışırken, yeterli süre ayırmak istiyoruz hastalarımıza derken, sağlıkta şiddetten arındırılmış çalışma alanları, koruyucu sağlık hizmetleri güçlendirilmesi isterken, sizlerin yaptığı biz hekimlere performansa dayalı ödeme sistemi dayatmak, emeğimiz için ayrılması gereken bütçeyi şehir hastanelerine kira ve hizmet bedeli olarak ödemek oldu.” Bu gidişata karşı sağlıklı bir gelecek için hekimlerin ve sağlık çalışanlarının ilk kez birlik olduğunu vurgulayan Fincancı, “Bugünkü g(ö)rev eylemimiz bir itiraz. Bu itirazın genel kurulda ses bulmasını istiyoruz. Meclis’te yürütülen bu senaryoyu reddediyoruz” dedi.