
İşten atılan EnerjiSA işçileri direnişlerinin 83. gününde yine eylemdeydi
Haksız yere işten atılan DİSK/Enerji-Sen üyesi EnerjiSA işçileri direnişlerinin 83. gününde İstanbul Sabancı Kuleleri önünde bir kez daha basın açıklaması yapmak istedi. Sabancı Kulelerinin önüne yaklaştırılmak istenmeyen işçilerin önü polis barikatıyla kesildi. İşçiler basın açıklamasını Sabancı Kulelerinin 50 metre uzağında gerçekleştirdi. DİSK/Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, Ankara’da başlattıkları ve İstanbul’a taşıdıkları direnişlerini 83 gündür kararlılıkla devam ettirdiklerini hatırlatarak kazanana kadar vazgeçmeyeceklerini vurgulayan bir konuşma yaptı. Keskin, işverenle 16 Haziranda yapılan görüşmelerde karşılıklı adımlar atılmaya başlandığını söyleyerek görüşmeyle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Biz bu adımların sadece 5 işçi arkadaşımız için değil EnerjiSA bünyesinde çalışan tüm işçi arkadaşlarımız açısından pozitif sonuçlar doğurmasını bekliyoruz. 3 talebimiz vardı, ikisini şirket yetkilileri karşılayacaklarını söylediler. Diğerini de yönetim kurulu olarak bir değerlendirme yapıp konfederasyonumuza geri döneceklerini ilettiler. Madem siz bir adım atıyorsunuz, bugünkü açıklamamızdan sonra sizden gelecek adımı bekleyeceğiz dedik. Ama yine söylüyoruz. Cevap olumsuz geldiği takdirde biz işçi arkadaşlarımızla birlikte şunun kararını verdik; hiçbirimiz memleketlerimize dönmüyoruz. Bu kararı İstanbul’da arkadaşlarımızla birlikte beraber beklemeye ve takip etmeye de devam edeceğiz. Her platformda direnen EnerjiSA işçileri olarak var olmaya da devam edeceğiz.”
Aralarında Enerji Sen’in işyeri temsilcilerinin de bulunduğu pek çok işçi işten atıldıktan sonra haksızlığa boyun eğmemiş direnişe başlamıştı. Hem Ankara hem de İstanbul’da defalarca eylemleri engellenen, gözaltına alınan işçiler son olarak 14 Haziranda yine gözaltına alınmıştı. Ayrı karakollarda tutulan işçilere psikolojik baskı yapılmak istendi. Fakat Enerji-Sen üyesi işçiler tüm baskılara rağmen mücadelelerinden vazgeçmiyorlar.
Ağaç A.Ş. işçilerinin kararlı mücadelesi sonuç verdi, işçiler kazandı
DİSK’e bağlı Birleşik Tarım-Orman İşçileri Sendikasında (BTO-Sen) 2021 Eylül ayından bu yana sendikalaşma mücadelesini sürdüren işçiler, bu süreçte işverenin sendikal baskısıyla karşılaştı. İşveren işten atma, sürgün ve mobbingle işçilerin birliğini kırmaya çalıştı. Fakat işçiler haklı mücadelelerinden vazgeçmediler ve kazandılar. İşçiler adına bir açıklama yapan Birleşik Tarım-Orman Sendikası yapılan görüşmeler sonrası şu konularda anlaşmaya varıldığını bildirdi:
- Haksız yere işten çıkarılmış olan sendika görevlileri ve engelli işçiler işe geri alınacak.
- İşçilere sendikal baskı yapan, hakaret ve küfür eden, tehdit eden, sürülmesini ve işten çıkarılmasını sağlayan yöneticiler hakkında soruşturma başlatılacak.
- Sürgün edilen işçiler görev yerlerine dönecek.
- Sendika ile işveren arasında TİS görüşmeleri başlayacak.
Ünye Madencilikte işten atılan işçilerin açtıkları dava kazanımla sonuçlandı
Ordu’nun Ünye ilçesinde Ünye Madencilik bentonit işletmesinde çalışan Dev Maden-Sen üyesi işçiler, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerine ilişkin gerekli önlemlerin alınması, yasalara aykırı biçimde uygulanan fazla mesaiye son verilmesi ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle 16 Aralık 2019’da direnişe geçerek 24 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştirmişlerdi. Sendikalaşan, iş kanununa ve işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerine uyulmayan koşullarda çalışmama haklarını kullanan işçiler haksız ve hukuksuz bir şekilde işten çıkartılmıştı. İşten atma saldırısı sonrası açılan dava karara bağlandı. Mahkeme, işçilerin sendikaya üye oldukları için işten çıkarıldıklarına ve yapılan iş bırakma eyleminin de yasal olduğuna karar verdi. İşçiler, 12 aylık sendikal tazminat, işe iade ve işe başlatılıncaya kadar geçen süre için 4 ay ücret hakkı kazandı.
Dev Maden-Sen yaptığı açıklamada, bu kararla birlikte işçilerin haklılığının hukuken de tescil edildiğini, bu kararın maden işçisi ve Türkiye işçi sınıfı için kazanım olduğunu belirterek maden işçisinin hakkını, hukukunu ve sağlığını savunmaya devam edeceklerini duyurdu.
Ankara’da Mikropor işçileri sendikaya üye oldukları için işten atıldı
Ankara Sincan Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Mikropor fabrikasında işçiler ücretlerini arttırmak ve çalışma koşullarını iyileştirmek için sendikaya üye oldular. Türk-Metal Sendikasına üye olan işçilerin 6’sı sendikanın yetki alması için yeterli üye sayısına ulaşmasına çok az kala işten atıldı. Sendikayla yaptığı görüşme sonrası bir değerlendirme yapıp döneceğini söyleyen işverenin cevabı 6 işçiyi daha işten atmak oldu.
İftira atılarak tazminatsız işten atılan işçiler; daha iyi koşullarda çalışmak, işyerindeki keyfi uygulamalar ve baskılara karşı durmak için sendikalı olduklarını, işverenin cevabının ise 25. maddeden işten atmak olduğunu söylüyorlar. Türk-Metal Sendikası Ankara şube yöneticileri, Sincan Organize Sanayi Bölgesinde Türk-Metal Sendikasına üye fabrikaların işçileri ve işten atılan işçiler, vardiya çıkışlarında fabrika önünde işten atma saldırısını ve işverenin sendika düşmanlığını protesto ediyor.