
Ekvador’da emekçiler ayağa kalktı
Güney Amerika ülkesi Ekvador’da emekçiler yoksulluğa, artan hayat pahalılığına ve hükümetin IMF ile yaptığı anlaşmayla hayata geçirdiği ekonomik saldırılara karşı ayağa kalktı. Emekçiler 13 Haziranda meydanlara döküldü, 16 şehirde ana yolları kapattı.
Ülkede akaryakıt zamları son iki senede iki katına çıktı. İşçi ve emekçiler yeterli gıdaya ulaşmakta zorlanıyorlar. Vergilerin arttırılması, tarım ve enerji alanında devlet desteğinin kaldırılması gibi maddeler içeren IMF anlaşması emekçilerin hayatını daha da zorlaştırdı. Ekvador Yerli Halklar Kongresi’nin (CONAIE) çağrısıyla gerçekleşen protesto gösterilerine katılan işçiler, öğrenciler, sendikalar bu gidişata dur diyorlar. Emekçiler gıda fiyatlarının kontrol altına alınmasını, akaryakıt fiyatlarının düşürülmesini, emekçi ailelerin bireysel kredi borçlarının silinmesini, yeni ekonomik saldırıların durdurulmasını talep ediyorlar.
İşçi düşmanı devlet başkanı Guillermo Lasso ve hükümet, polisi emekçilerin üzerine salarak kırka yakın kişinin gözaltına alınmasına, daha fazlasının yaralanmasına neden oldu. Bununla da yetinmeyerek başkent Quito ve iki şehirde daha OHAL ilan etti. Ancak sokağa çıkma yasağına rağmen 19 Haziranda emekçiler yeniden başkent Quito’da bir araya geldiler. Talepleri yerine getirilinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini dile getiriyorlar.
Belçika’da işçiler hayat pahalılığına karşı greve çıktı
Belçika’nın başkenti Brüksel’de kamuda ve özel sektörde çalışan 80 bine yakın işçi, artan hayat pahalılığına karşı 20 Haziranda bir günlük greve çıktı. Başta Belçika Genel İşçi Federasyonu ABVV olmak üzere çeşitli sendikaların çağrısıyla gerçekleşen grevle şehir içi ulaşım durma noktasına geldi. Brüksel havalimanında tüm uçuşlar grev nedeniyle iptal edildi.
Belçika’da enflasyon yüzde dokuza dayandı. Bu oran Türkiyeli emekçiler için çok düşük görünse de ülkede son kırk yılın en yüksek enflasyon oranı. Artan hayat pahalılığı karşısında ücretleri eriyen işçiler, tepkilerini grev ve kitlesel bir protesto gösterisiyle ortaya koyuyorlar. Nüfusu yaklaşık 11,6 milyon olan ülkede 70 bin işçinin katıldığı dev bir protesto gösterisi gerçekleşti. “Hayat Pahalı, Daha İyi Ücretlere İhtiyacımız Var” pankartıyla yürüyen işçiler, “Daha Fazla Saygı, Daha Yüksek Ücret” ve “Tüketim Vergisine Son” yazılı dövizler taşıdılar. Bu grevin bir başlangıç olduğunu, hayat pahalılığına, yoksulluğa sessiz kalmayacaklarını haykıran emekçiler, grev ve protesto gösterilerine devam edeceklerini dile getirdiler.
ABD’de işçilerin sendikalaşma mücadelesi devam ediyor
Amazon ve Starbucks çalışanlarının ardından “Sendikalı ol” kampanyasını büyüten Apple çalışanları, 18 Haziranda Maryland’deki Apple mağazasında sendikal çoğunluğu elde ederek bir ilke imza attılar. Ülke genelinde Apple’ın yaklaşık 300 mağazasında devam eden sendikal mücadele için önemli bir adım atıldı. 600 binden fazla işçiyi temsil eden Uluslararası Makinistler ve Havacılık ve Uzay İşçileri Birliği’nin (IAM) bir parçası olacak AppleCore altında birleşen işçiler, sonucun açıklanmasının ardından haberi coşkuyla karşılayıp kutlamalar gerçekleştirdiler.
İşçilerin pek çok sektörde sendikalaşma çabası hız kazanırken, son yıllarda ABD’de işçi hareketinin yükseldiği gözlemleniyor.