
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), iş cinayetleri raporunda yılın ilk altı ayında en az 842 emekçinin çalışırken yaşamını yitirdiğini açıklamıştı. Ocak ayından bu yana neredeyse her gün 5 işçi iş cinayetine kurban gitti. En çok iş cinayetinin yaşandığı Haziran ayında ise 187 işçi hayatını kaybetti.
Raporda yaz mevsiminde tarım ve inşaat sektörlerinde yaşanan hareketlenmeyle bu işkollarında ölümlerin arttığına dikkat çekiliyor. Buna göre tüm iş cinayetleri içinde ölüm oranı inşaat sektöründe yüzde 19’a, tarımda yüzde 17’ye çıktı. İnşaat ve tarımdaki ölümlerin artmasına paralel olarak mülteci-göçmen işçi ölümlerinin de arttığı vurgulanıyor. Göçmen-mülteci işçilerin üçte ikisini ise Suriyeliler ve Afganlar oluşturuyor. Ancak göçmen/mülteci işçilerin büyük bir çoğunluğu kayıt dışı çalıştırıldığı için iş cinayetlerinin gizlendiği ve gerçek verilere ulaşılamadığı belirtiliyor. Yaz ayları ile beraber çocuk işçi ölümlerinin arttığına değinilen raporda, özellikle sanayi işkollarında genç işçi ölümlerinin sıkça yaşandığı aktarılıyor. 27 yaş ve altında ölen işçilerin oranının neredeyse yüzde 20’ye ulaştığı belirtiliyor.
İş cinayetinde ölenlerin yüzde 3’ü sendikalı işçiyken, yüzde 97’si sendikasız işçi. Raporda dikkat çekilen başka bir husus ise sanayide ölümlerin oranının yükselerek yüzde 36’ya ulaşması oldu. Özellikle metal, enerji, maden, taşımacılık, tersane/gemi işkollarındaki ölümlere değinilen raporda, bu durumun güvencesiz çalışma koşullarındaki derinleşmeye işaret ettiği belirtildi. Son günlerde sanayi havzalarından üst üste gelen iş kazası haberleri de bu gerçeği doğruluyor. Son üç günde sadece Gebze-Kocaeli havzasında biri ölümlü olmak üzere peşi sıra iş kazaları yaşandı. 27 Temmuzda Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde özel bir şirkete ait liman işletmesinde forklift ile yük arasında sıkışan 55 yaşındaki bir işçi yaşamını yitirdi. Yine aynı gün Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, alüminyum fabrikasında çıkan yangında bir işçi yaralandı. 28 Temmuzda ise Kocaeli’nin Kartepe ilçesindeki Arslanbey Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren galvaniz fabrikasının kazan dairesinde patlama meydana geldi. Patlamada 11 işçi yaralandı. 29 Temmuzda ise bu kez Diyarbakır'da, Silvan Barajı ve HES inşaatında çalışan 18 işçi metan gazından zehirlendi.
Metal patronları kâr rekorları tazelerken fabrikalardan, tersanelerden üst üste gelen ölüm ve yaralanma haberleri, kapitalist sistemde çarkların nasıl döndüğünü net bir şekilde anlatıyor. Çok açık ki işçiler sadece ücretlerini yükseltmek için değil iş güvenliği önlemlerinin alınması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için yani yaşamak için de örgütlenmek zorundadır.