
Gün geçmiyor ki yeni bir işyerinde düşük ücretlere, sendikasızlaştırmaya, işten atmalara karşı işçilerin başlattığı mücadele haberi gelmesin. Türkiye’nin dört bir yanında işçilerin hak aramasına tahammül edemeyen patronların saldırılarına boyun eğmeyen işçiler, mücadele ederek birlik ve dayanışmayla kazanımlar elde ediyor.
Kadıköy, Kartal, Maltepe belediyelerinde işçiler sefalet zammını kabul etmiyor
Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 No’lu şubenin örgütlü olduğu Kadıköy ve Kartal belediyelerinde iki aydır devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. CHP’li belediyeler toplu sözleşme görüşmelerini 2019 yılında kurulan Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası SODEMSEN aracılığıyla yapıyor. Kartal Belediyesi işçileri TİS görüşmesinde SODEMSEN’in eski asgari ücret üzerinden yüzde 40 zam teklifini belediye binası içinde sloganlarla protesto ettiler.
Kadıköy Belediyesi’nde ise SODEMSEN, belediye işçilerinin TİS toplantısına katılmasını kabul etmedi. SODEMSEN’in tavrını protesto eden işçiler, “Kurtuluş Yok Tek Başına, Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz” sloganlarıyla belediye önüne yürüyüş gerçekleştirdiler. Burada bir konuşma yapan Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Murat Aydoğan, belediye yönetiminin masadan kaçmak için işçileri bahane ettiğini, TİS sürecinin kendileri için bittiğini, arabulucu sürecini görüşmeyi de gerekli görmediklerini söyledi. Aydoğan, Kartal ve Kadıköy Belediyelerinde bir aylık arabuluculuk sürecinin ardından greve çıkacaklarını duyurdu.
Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu Maltepe Belediyesi’nde de TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Burada da SODEMSEN eski asgari ücret üzerinden zam teklif etti.
Kangal Termik Santralinde işçiler kazandı
Sivas’taki Kangal Termik Santralinde işçiler 18 Temmuzda düşük ücretlere karşı, yüzde 50 oranında zam talebiyle iş bırakmışlardı. 10 günlük direnişin ardından 28 Temmuzda anlaşma sağlandı. Buna göre toplu sözleşmede olan ama uygulanmayan kıdem farkları işçilere verilmeye başlandı. Yol ücretlerine de zam yapıldı. DİSK/Enerji-Sen İç Anadolu Bölge Temsilcisi Osman Çokaman direnişin sonuçlanmasının ardından yaptığı açıklamada “Taleplerimizin hepsini elde edemedik ancak daha büyük kazanımlarımız oldu. İşçiler bu süreçte birlikte hareket etmeyi, kendi hakları için mücadele etmeyi, kendi kurdukları komitelerle kendi sözlerini dillendirmeyi öğrendi. Kangal’ın önemli bir bölümü direnişe taraf oldu. Esnaftan sürekli destek gördük. Bir direnişin nasıl olması gerektiğine dair fazlasıyla öğretici oldu” dedi.
İstanbul Finans Şantiyesi İşçileri Haklarını Aldı
İstanbul Finans Merkezi şantiyesinde Gür Yapı, Yapı Yapı ve KSK şirketlerinde çalışan işçiler, ödenmeyen ücretlerini almak için geçtiğimiz günlerde eylemler düzenlediler. Emlak Konut GYO önünde polisin engelleme çabalarına rağmen geri adım atmayan, eylemlerine devam eden Dev Yapı-İş ve İnşaat-İş üyesi işçiler, 29 Temmuzda, aylardır ödenmeyen ücretlerini ve fazla mesai haklarını eksiksiz olarak aldılar.
Zonguldak/Çaycuma’da Ece Seramik işçileri grevde
Zonguldak Çaycuma’da bulunan Ece Seramik’te işçiler Petrol-İş Sendikası Düzce Şubesinde örgütlendiler. Geçtiğimiz şubat ayında Çalışma Bakanlığı’ndan yetki belgesini alan sendika, Mart ayında da TİS taslağını sundu. Ancak işverenin sendikayı kabullenmemesi ve toplu sözleşme görüşmelerinde bir sonuç alınamaması üzerine işçiler 27 Temmuzda greve çıktı.
Çankaya Belediyesi işçilerinin eylemleri sürüyor
Çankaya Belediyesi işçileri artan enflasyon karşısında eriyen maaşlarına ek zam talebiyle mücadele ediyorlar. Yılın ikinci yarısı için enflasyon farkı ve ilave iyileştirmeler yapılmasını isteyen işçiler, bir süredir çeşitli eylemler yapıyorlar. Son olarak 29 Temmuzda belediye binası içinde ve Fen İşleri Müdürlüğü önünde alkışlı protesto gösterileri yaptılar.
Sunny/Atmaca Bilgisayar işçileri sendika hakları için direniyor
İstanbul Esenyurt’ta bulunan Atmaca Bilgisayar/Sunny Elektronik’te Öz-Çelik İş Sendikasında örgütlenen işçiler 25 Temmuzda işten atıldı. Samsung adına üretim yapan fabrikada patron yirmiden fazla işçiyi küçülme bahanesiyle işten çıkardı ancak yeni işçi alımı yapıyor. Sendikalı oldukları için işten atılan Atmaca Bilgisayar işçileri, işe iadeleri ve sendikal haklarının tanınması için fabrika önünde direnişe geçti.