
Tekgıda-İş Sendikası, işçilerin sendikal örgütlenme hakkını 10 yıldır tanımayan ve sendikalaşmanın önüne geçmek için işten çıkarma saldırısına girişen Sütaş yönetimini protesto etti. İstanbul Dudullu’da bulunan genel müdürlük binası önünde yapılan basın açıklamasına Tekgıda-İş’in İstanbul, Gebze ve Bandırma şubelerinin yöneticileri, işyeri temsilcileri, Türk-İş’e bağlı kimi sendika yöneticileri, emekten yana kurumlar ve işçilerin mücadele örgütü UİD-DER katıldı.
Tekgıda-İş örgütlenme uzmanı Yunus Durdu, bugüne kadar 61 işçiyi işten çıkartan Sütaş yönetiminin aynı şekilde devam etmesi durumunda mücadelenin tüm Sütaş fabrikalarına yayılacağını ifade etti. İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Adnan Uyar ise, birçok işyerinde olduğu gibi Sütaş işçilerinin de pandemi dönemi dâhil olmak üzere dinlenmeden çalışmaya devam ettiğini, ancak sendikal haklarını istediklerinde baskı, zulüm ve işten atmayla karşı karşıya kaldıklarını anlattı. Patron örgütlerinin ve sanayi odalarının yöneticilerinin işçilerin sendikal haklarını ısrarla tanımadıklarını belirten Uyar, geri adım atmayacaklarını söyledi.
İşçilerin sendikal haklarını tanımayan Sütaş yönetiminin tutumu genel müdürlük önünde sloganlarla protesto ediliyor. Sütaş'a sendika girecek başka yolu yok! pic.twitter.com/CZ2srkiGDe [1]
— UİD-DER (@uid_der) August 2, 2022 [2]
Tekgıda-İş adına basın açıklamasını yapan Suat Karlıkaya, Sütaş’ın işçilerin sendikalaşma mücadelesini işten atma ve baskılarla engelleme konusunda neredeyse bir sembol haline geldiğine dikkat çekti. 2012’den bugüne kadar bu firmada örgütlenme mücadelesini sürdürdüklerini hatırlatan Karlıkaya, yüzlerce işçinin bu süre boyunca işten çıkartıldığını, davaların tamamının işçilerin lehine sonuçlandığını ve patronun kötü niyet tazminatı ödemeye mahkûm edildiğini hatırlattı. Dava sonuçlarına rağmen patronun tutumunu şöyle aktardı: “Ancak patron işçileri işe geri almak yerine sendikal tazminatını ödemeyi tercih etti. 2022 yılında da işyerlerinde sendikalı işçi sayısının arttığını fark edince Aksaray fabrikasında 26, Karacabey fabrikasında 15, İzmir fabrikasında 20 olmak üzere toplam 61 işçiyi işten çıkardı.”
İşten çıkarmalara ve baskılara rağmen mücadeleden geri adım atmayacaklarının altını çizen Karlıkaya, yakın zamanda işçilere sendikalaşma çağrısında bulunan Çalışma Bakanına da seslendi. Geçmişte sendikal nedenlerle işçiler işten çıkarılırken devletin firmaya destek verdiğini, verilen teşviklerle iki fabrika daha kurulduğunu belirtti. Zamanında sendikal hakları için mücadele eden işçilerin bulunduğu alana gübre döktüren Sütaş’ın sahibinin patronlar kulübü TÜSİAD’a başkanlık yaptığını hatırlattı. TÜSİAD’a altına imza attıkları ilkeleri hatırlatan Karlıkaya, işçilerin örgütlenmesine engel olmama, sendikal haklarını tanıma çağrısı yaptı.
Karlıkaya, örgütlenme tamamlanana kadar Sütaş ürünlerini boykot etme çağrısı yaptı ve sonuna kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.