
Patronların kâr hırsı, sendika düşmanlığı işçilere yine ölüm getirdi. İşçilerin sendikalı olarak çalışmak istedikleri için örgütlendikleri, patronun bu nedenle onlarca işçiyi işten attığı, işçilerin 86 gündür direnişlerini sürdürdüğü Asen Metal’de korkunç bir iş cinayeti gerçekleşti. Kocaeli Dilovası’ndaki İMES Sanayi Sitesinde bulunan fabrika önünde işçiler direnişlerini sürdürürken içeriden acı haberi aldılar. Patronların sendika düşmanlığının bedelini işçilerin nasıl acı biçimde ödediğine bir kez daha şahit oldular.
Bir buçuk ay önce işe giren, 3 Ağustosta gece vardiyasına gelen, 48 yaşında olduğu tahmin edilen iki çocuk babası Kâzım Kasap korkunç bir iş cinayetinde hayatını kaybetti. Birleşik Metal-İş sendikasının iş cinayetiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada şu sözlere yer verildi: “Sendikalaştıkları için işten atılan 84 üyemizin fabrika önünde direnişi sürdürdüğü Asen Metal’de dün gece vardiyasında çalışırken preste sıkışan işçi yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren işçi kardeşimiz, sendikalaştıkları için işten atılan üyelerimizin yerine bir ay önce işe alınmış, yeterli işbaşı eğitimi, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı koşullarda çalıştırılıyordu. Bu olay, artık her sendikalaşma örneğinde neredeyse sıradanlaşan işten çıkarma, baskı, tehdit, işçileri bölme çabalarının ne kadar ağır sonuçları olabileceğini gösterdi. Bu olay, işverenlerin sendikalaşma hakkını önlemeye çalışırken sadece işçi haklarını değil onların yaşama hakkını da yok sayıldığını gösterdi. Neredeyse tüm kalifiye presçilerin işten atıldığı Asen Metal’de 3 aydır direniş sürüyor. 84 üyemiz sendikalaştıkları için işten atıldı. Asen Metal işvereni, sırf o presleri çalıştırabilmek ve sendikal mücadeleyi kırmak amacıyla işe aldığı yeni işçileri apar topar tezgâh başlarına geçirdi. İşbaşı eğitimleri verilmeden, sağlık ve güvenlik tedbirleri alınmadan işçiler çalıştırıldı.”
Kâzım Kasap’ın daha önce Gebze’de bulunan Feniş fabrikasında çalıştığı, fabrika kapandığında parasını alamadığı, kısa süre önce Asen Metal’de işbaşı yaptığı, deneyimsiz olduğu belirtiliyor. Asen Metal patronu işyerinde sendikalı, toplu sözleşmeli çalışmak isteyen işçileri işten atarak cezalandırmak istedi, onların yerine yeni işçi aldı, deneyimsiz işçileri güvenlik önlemlerini devre dışı bırakarak çalıştırdı. Türkiye’de her gün ortalama 5 işçi iş cinayetlerinde yaşamını kaybediyor. İşçilerin canını koruyacak önlemleri gereksiz maliyetler olarak gören, sendikal hakları tanımayan, işçilerin taleplerine kulak tıkayan patronlar iş cinayetlerini kaza, kader olarak göstermeye çalışıyorlar. Oysa Kâzım Kasap’ın yaşadıkları ve ölümü bu yalanın büyüklüğünü bir kez daha vurucu biçimde ortaya koyuyor. İşyerlerinde, sendikalarda, mücadele örgütlerinde örgütlenmek, dayanışma içinde olmak, birlikte hareket etmek, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini aldırmak patronların yazdığı bu “kaderi” değiştirmenin, iş cinayetlerini durdurmanın tek yoludur.