
Artan enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında ek ücret talebiyle eylem yapan, sendikalaşma mücadelesi veren işçilerin sayısı artıyor. İşçilerin ek ücret talebine kulak tıkamaya çalışan patronlar ise bir yandan da sendikal örgütlenme çabalarına saldırıyor, her türlü hukuksuzluğa başvuruyorlar. Ancak patronların saldırılarına rağmen Samsun’dan Adana’ya işçiler “artık yeter” diyerek seslerini yükseltmeye devam ediyorlar.
Atlas Denim
Adana Organize Sanayi Bölgesinde denim kumaş üretimi yapan Atlas Denim fabrikasında bir işçi yasal hakları ödenmeden işten atıldı. Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN), işten atılan üyeleri Can Erköse’nin işe iadesi ve patronun sendika düşmanlığını protesto etmek için fabrika önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Eylemde konuşan Erköse, işverenin asıl hedefinin işçilerin sendikal örgütlülüğü olduğunu vurguladı. “Bu şekilde işçi arkadaşlarıma benim üzerimden mobbing uygulanıp işçilere gözdağı verilmeye çalışılmıştır” dedi.
Fabrika önündeki eylemin polis tarafından görüntüye alınması üzerine BİRTEK-SEN Başkanı Mehmet Türkmen işyerinde yapılan onca haksızlığın, iş kazalarının görmezden gelindiğini ama sıra işçilerin hak aramasına geldiğinde polisin işçileri baskı altına alıp korkutmak için geldiğini vurgulayan bir konuşma yaptı. Türkmen, “Çünkü işçilerin birlik olmasından korkuyorlar. İşçilerin bir araya gelip ‘Artık yeter, kaderimiz sizin iki dudağınız arasında olmayacak’ demesinden korkuyorlar” dedi.
Atlas Denim patronunun sendika düşmanlığı yeni değil. 2019 yılında Öz İplik-İş Sendikasında örgütlenmek isteyen işçiler e-devlet şifreleri alınarak zorla istifa ettirilmiş, sendikacılar şiddet görmüştü. Geçtiğimiz yıl da işçilere yönelik mobbing, tehdit ve işten atma saldırısı devam etmişti. Bir süredir BİRTEK-SEN’in örgütlenme çalışması yürüttüğü fabrikada patronun sendika düşmanlığı devam ediyor.
Telateks Tekstil
DİSK/Tekstil İşçileri Sendikasında örgütlü Manisa Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Telateks işçileri 31 Ağustos sabahı vardiya değişiminde ek zam talebiyle eylem yaptılar. İşçiler, fabrika yönetimi tarafından beyaz yakalı işçilere verilen ara zammın, sendika üyesi işçilere verilmemesini protesto ettiler. Fabrika bahçesinde gerçekleştirilen eylemde sık sık “Direne Direne Kazanacağız” sloganı atıldı.
British American Tobacco
TEKEL’in özelleştirilmesinin ardından British American Tobacco’ya devredilen Samsun Ballıca sigara fabrikasında 9 işçi sendikal hakları ve çalışma koşullarını iyileştirme mücadelesi yürüttükleri için “performans yetersizliği” bahanesiyle 18 Ağustosta işten çıkarıldı. İşten atma saldırısının ardından fabrikayı terk etmeme kararı alarak direnişe başlayan işçiler, aileleriyle birlikte fabrika önündeki eylemlerine devam ediyorlar. Haklarını alıncaya ve işe dönünceye kadar mücadeleye devam edeceklerini söyleyen işçiler 28 Ağustosta bir basın açıklaması yaptılar.
Açıklamada son beş yılda kâr rekorları kıran şirketin 10-15 yıldır çalışan işçileri performans düşüklüğü gerekçesiyle işten çıkardığı belirtildi. Asıl gerekçenin ise işçilerin haklarını araması olduğu vurgulandı: “Bizlere yıllardır bir aile olduğumuzu, aynı gemide olduğumuzu söyleyen patronlar, bizim alın terimizi yalnızca kâr kapısı olarak görenler, ailelerimizin geleceğini de bizlerle beraber bu fabrikanın kapısı önüne koydular” denildi.
Yaşanan hukuksuzluk son buluncaya, talepleri esnetilmeden, sündürülmeden kabul edilinceye kadar mücadeleye devam edeceklerini söyleyen işçiler taleplerini şöyle sıraladılar:
- İşten atılan işçiler derhal geri alınmalı, işten çıkarmalar son bulmalı, işten çıkarma listeleri yırtılıp atılmalıdır.
- Performans sistemi adı altında, işçileri baskı ve mobbinge maruz bırakan işçi düşmanı uygulama sonlandırılmalıdır.
- Maaşlarda, ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik koşullar da gözetilerek, bizlerin insanca yaşayabilecekleri ve geçinebilecekleri düzenlemeler yapılmalıdır.