
Emekçilerin yaşamı her geçen gün daha da zorlaşırken patronlar sermayelerini büyütmeye devam ediyor. Zenginlikleri kasasına doldurmasına rağmen doymak bilmeyen sermaye sınıfı işçi sınıfına yönelik saldırılarını arttırıyor. İşçilerin bu saldırılara cevabı ise ülkenin dört bir yanında eylem ve direnişleri arttırmak oluyor.
Asistan Hekimler “Eşit İşe Eşit Ücret” talebiyle eylem yaptı
Sağlık emekçileri gerek çalışma koşullarına gerekse de iktidarın ayrımcı ücret politikalarına karşı yürüttükleri eylemlerini sürdürüyorlar. 1 Eylülde üniversite hastanelerinde çalışan asistan hekimler “Eşit işe eşit ücret” talebiyle birçok ilde eylem yaptılar. Gerçekleştirdikleri basın açıklamalarında iktidar tarafından 1 yıl önce kendilerine verilen sözleri hatırlatarak bunların yerine getirilmediğini dile getirdiler. Sağlık Bakanlığının 12 Ağustosta yayımladığı Ek Ödeme Yönetmeliğinde üniversite hastanelerinde çalışan hekimlere yer vermemesine tepki gösteren asistan hekimler ücret adaletsizliğinin giderilmesini istediler. Sağlıkta şiddetin son bulması için gerekli önlemlerin alınması, nöbet sayılarının azaltılması, nöbet ertesi izin hakkı, tek kalemde yatan ve emekliliğe yansıyan ödemeler gibi talepleri konusunda hâlâ somut ve gerçekçi adımlar atılmadığını söylediler.
Yapılan ortak açıklamada ücret eşitsizliğinin giderilmesi ve ücretlerin arttırılması talep edildi. “Asgari ücretin altında ücretlerle çalışan yabancı uyruklu asistan hekim meslektaşlarımızın hakları da dâhil diğer bütün özlük haklarımızı alma yolunda mücadele edeceğimizi, 15 Eylül 2022 tarihine kadar tatmin edici düzenlemeler YÖK/Sağlık Bakanlığı/yabancı uyruklu asistan hekim gibi ayrımlara gidilmeden uygulamaya geçirilmezse bu tarihten sonra Türkiye’nin dört bir yanında iş bırakma eylemleri dâhil hak arayışlarımızı daha gür sesle yapacağımızı bildiririz” denildi.
Telateks Tekstil işçileri ek zam talebini kabul ettirdi
DİSK’e bağlı Tekstil İşçileri Sendikasının örgütlü olduğu Manisa Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Telateks fabrikası işçileri mücadelelerini kazandılar. İşçiler, beyaz yakalılara verilen ara zammın sendikalı işçilere verilmemesini 31 Ağustos sabahı vardiya değişiminde protesto etmişlerdi. İşçilerin eylemi kazanımla sonuçlandı. 1 Eylülden itibaren geçerli olmak üzere saat ücretlerine 7,75 lira zam alan işçilerin saat ücreti 39 lira oldu.
Sarper İçecek A.Ş.’de TİS sürecinde bir işçi işten atıldı
Türk-İş’e bağlı Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikasının (Şeker-İş) örgütlü olduğu Manisa Akhisar’da bulunan Sarper A.Ş. Beylerbeyi Rakı fabrikasında toplu sözleşme sürecinde bir işçi işten atıldı. Şeker-İş Sendikası atılan işçinin geri alınması ve toplu sözleşme maddelerinin kabul edilmesi talebiyle 31 Ağustos ve 1 Eylül tarihlerinde fabrika önünde eylem yaptı. Sendikanın eylemine içeride çalışan Sarper işçileri de destek verdi.