
İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2 Ekimde “6331 Sayılı İSG Yasası”, “İş Cinayetleri”, “İşkollarında Durum” ve “Çocuk-Kadın-Göçmen-Yaşlı İşçiler, İşçi Sağlığı Mücadelesi” konu başlıklarıyla İstanbul Tabip Odası’nda (İTO) bir forum düzenledi. İSİG Genel Koordinatörü Murat Çakır forumda yaptığı konuşmada çok farklı mecralarda işçi sağlığı konusunda mücadeleler verildiğini, İSİG Meclisi’nin bu mücadelelerin devamı olarak kurulduğunu ve sendikal harekete dayandığını belirtti.
1 Ocak 2013’te yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği yasasının iş cinayetlerini önleyebilecek nitelikte olmadığına dikkat çeken Çakır, 2013-2022 yılları arasında 18 bin 285 işçinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Ancak örgütlü olunduğunda iş cinayetlerinin önüne geçilebileceğini ise şu sözlerle ifade etti: “Karşınızda yer alan sermaye ve devlet, eğer güçlü bir mücadele ve örgütlülük yoksa, ne derse o olur.” Çakır, göçmen işçi cinayetlerinin yüzde 50’sini Suriyeli göçmenlerin oluşturduğunu vurguladı. Birçok göçmen işçinin kayıt dışı çalıştırıldığını, adlarının bile bilinmediğini dile getirerek kayıtsızlık yüzünden göçmen ölümlerinin istatistiklerde gözükmediğini belirtti.
Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) Genel Sekreteri Nihat Demir, iş güvenliğinin ayakkabı ve baretten ibaret görüldüğünü, gerekli önlemler alınmadığı için iş cinayetleri gerçekleştiğini belirtti. Kürt illerinden gelen işçilerin daha fazla mağdur edildiğini, yaşamlarının ve sosyal haklarının gasp edildiğini, hijyenik olmayan ortamlarda çalıştırıldıklarını, kötü hava koşullarında ölümler olduğunu söyleyen Demir, “bu sorunların son bulması için mücadele ediyoruz” dedi.
Deniz İşçileri Platformu üyesi Onur Özkaya, mesleklerine dair yeterince bilgi sahibi olunmadığını ve işkollarında ölümlerin çok fazla olduğunu söyledi. Ölümlerin en çok kalp krizi nedeniyle gerçekleştiğine dikkat çeken Özkaya, “Her iki yılda bir sağlık raporu alarak çalışmamız lazım. Ancak 10 dakika içinde verilen sağlık raporlarıyla işe başlanılıyor. Bir işçi yaşamını yitirdiğinde ise işveren ya da devlet hesabını vermemiş oluyor. Rüşvet de çok fazla. Şirketler rüşvet vererek, denetimi sıkı tutabiliyor. Ayrıca gemi içinde zorbalık, şiddet de çok yaşanıyor. Bu nedenle psikolojik sorunlar da ortaya çıkıyor. Bu nedenle taciz ve tecavüz gibi olaylar ya da intiharlar meydana geliyor” diye konuştu.
Avukat Berin Demir ise işçilerin yargı sürecinde yaşadığı sıkıntılara işaret etti. Ölümlerin temel nedenlerinin denetimsizlik ve özelleştirme olduğunu söyleyen Demir, teftişlerin de göstermelik olduğuna değindi. Demir “Yargı sürecinde de devletin geri çekildiğini görüyoruz. İşçi işe girerken birçok belge imzalatılıyor, formaliteden atölyeler düzenlediklerine dair görüntüleri klasörler halinde önümüze koyup işçinin ölümünden sorumlu olmadıklarını iddia ediyorlar. 2008’de yaşanan işçi ölümleri davası hâlâ sürüyor. Bu nedenle aileler yaslarını tutamıyor. Adalet müessesesi çalışmıyor. Bu nedenle tüm sistem çöküyor” dedi.
İstanbul İSİG Meclisi’nin düzenlediği “İşçi Sağlığı Forumu”, bileşenlerin İSİG mücadelesini büyütmek üzere yeni dönemde bir araya gelerek toplantı ve etkinlikler gerçekleştirilmesi kararıyla sona erdi.