Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği sitesinde yayınlanmıştır (https://uidder.org)

Anasayfa > Dünyadan > İngiltere’de İşçiler Grevde, On Binler Meydanlarda: “Artık Yeter!”

İngiltere’de İşçiler Grevde, On Binler Meydanlarda: “Artık Yeter!”

İngiltere’de hayat pahalılığına ve büyüyen eşitsizliğe karşı sendikaların, işçi örgütlerinin ve sosyalistlerin başlattığı “Artık Yeter” mücadele kampanyası büyümeye devam ediyor. Kampanya enflasyonu dikkate alan gerçek bir ücret artışı, enerji faturalarının düşürülmesi, zamların geri alınması, barınma ve gıda sorununun son bulması, vergilerin zenginlerden alınması gibi temel talepler içeriyor. İşçilerin, gençlerin, sendikaların ve çeşitli kitle örgütlerinin kampanyaya desteği ve katılımı büyürken yerlisiyle göçmeniyle kadınıyla erkeğiyle işçiler taleplerini daha güçlü biçimde haykırıyor. Artık Yeter (Enough is Enough!) hareketinin çağrısıyla 1 Ekimde İngiltere genelinde on binlerce işçi ve emekçi bir kez daha meydanlara çıktı. 50’nin üzerinde kentte protestolar düzenledi, on binlerce işçi greve çıkarak dayanışma ve birlik içinde taleplerini dile getirdi.

Hayat pahalılığına, düşük ücretlere, yüksek enflasyona karşı tepkilerin ortaklaştığı bir mücadele platformuna dönüşen “Artık Yeter” kampanyası eşliğinde başkent Londra’dan Glasgow’a, Manchester’dan Birmingham’a Britanya’nın en büyük şehirlerinde meydanları dolduran işçi ve emekçiler, kitlesel ve eş zamanlı eylemlerle 1 Ekim’i ortak mücadele gününe dönüştürdüler.

20221001_england_enough_is_enough_2.webp [1]

1 Ekim demiryolu, posta ve liman işçilerinin de ortak grev günüydü. Hayat pahalılığına karşı gerçek enflasyon oranında zam yapılması, son 3 yıldır süren sıfır zam dayatmasının son bulması, çalışma koşullarının düzeltilmesi talepleriyle birçok sektörde grev dalgası başlatan işçiler, 2022’de “hoşnutsuzluk yazı”nı “grev yazı”na çevirdiler. 1 Ekimde en kitlesel ve en koordineli grev gününü yaşadılar. RMT, ASLEF ve TSSA sendikalarına üye 50 binin üzerinde demiryolu işçisi, CWU sendikasına üye 115 bin posta işçisi, Liverpool ve Felixstowe limanlarında çalışan Unite üyesi binlerce liman işçisi aynı gün greve çıktı. Grev hatlarında mücadeleyi yükselten on binlerce işçi, ülke genelinde düzenlenen protestolarda da yerini aldı. Gösterilerde kampanyanın taleplerini yansıtan dövizler taşındı, sloganlar atıldı.

Londra’nın en büyük tren istasyonlarından ve aynı zamanda demiryolu işçilerinin grev alanlarından biri olan King’s Cross tren istasyonu önünde de binlerce işçi ve emekçi “Artık Yeter” eylemlerine katıldı. Sendika liderlerinin ve emek hareketinin yanında duran milletvekillerinin konuşmalar yaptığı alanda, tek bir ağızdan “Artık Yeter!” sesleri yükseldi. “Biz işçi sınıfıyız ve işte geri döndük!” diyen RMT Genel Sekreteri Mick Lynch, kapanış konuşmasını yaparken işçiler tarafından coşkuyla alkışlandı. İşçi sınıfının sektörler, inançlar ve etnik kökenler temelinde bölünmeye çalışıldığını ama işçi sınıfının tüm farklılıklara rağmen bir bütün olduğuna değinen Mick Lynch, işçi sınıfının kitlesel hareketini büyüteceklerini, işçi sınıfının talepleri için mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.

20221001_enough_is_enough_london_0003.webp [2]

Dövizdeki talepler: 1️⃣Ücretlerde gerçek bir artış, 2️⃣ Enerji faturaları düşürülsün, 3️⃣Gıda yetersizliğine son, 4️⃣Herkese sağlıklı ev, 5️⃣Zenginleri vergilendirin.
  • Dünyadan [3]

Kaynak URL: https://uidder.org/ingilterede_isciler_grevde_on_binler_meydanlarda_artik_yeter.htm

Links
[1] https://uidder.org/file/20221001_england_enough_is_enough_2webp
[2] https://uidder.org/file/20221001_enough_is_enough_london_0003webp
[3] https://uidder.org/haberler/dunyadan