Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği sitesinde yayınlanmıştır (https://uidder.org)


Belediye İşçileri ve Öğretmenler Hakları İçin Mücadelede!

Antalya Kumluca Belediyesi işçilerinin grevi başladı. İzmir Bornova Belediyesi işçileri, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde resmi enflasyonun dahi altında kalan ücret zammı teklifine yarım gün iş bırakma eylemiyle cevap verdiler. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası 5 Ekim Öğretmenler Gününde taleplerini bir kez daha alanlarda haykırdı.

Antalya Kumluca Belediyesi’nde grev başladı

20221007_kumluca_grev.webp [1]

Antalya Kumluca Belediyesi işçileri 5 Ekimde greve çıktı. İşçiler, belediye yönetiminin sendika düşmanı tavrı, mobbing ve işten atıma saldırısı, DİSK/Genel-İş Sendikasıyla toplu iş sözleşmesi masasına oturmaması üzerine uyarı eylemi yapmıştı. İşçiler, talepleri karşılanmazsa 5 Ekim günü aldıkları grev kararını uygulayacakları uyarısında bulunmuşlardı. Geçen sürede belediyenin olumlu hiçbir adımı olmadığı gibi baskı ve mobbinge devam etmesi üzerine işçiler greve çıktılar.

Genel-İş Sendikası yaptığı açıklamada belediye yönetiminin işçilerin haklı taleplerine saygılı olmasını istedi. Belediye yönetiminin işçilerin talep ettiği ücreti vermediği gibi, 9 işçiyi de işten atmasının kabul edilemez olduğu vurgulandı. Çalışma Bakanlığı’ndan toplu iş sözleşmesi yapmak için yetki belgesi alınmasına rağmen belediyenin sendikalı işçilerle değil de sendikalı olmayan işçilerle takım sözleşmesi yaparak sendikayı yok saydığı belirtildi. Sendikalı oldukları için işinden edilen işçilerin yalnız bırakılmayacağı vurgulanan açıklamada, işçilerin talepleri şöyle sıralandı: Anayasal sendikal haklara saygı gösterilmeli. İşten çıkarılan işçiler geri alınmalı. Toplu iş sözleşmesi imzalanmalı.

İzmir Bornova Belediyesi işçileri yarım günlük iş bırakma eylemi yaptı

bornova_grev.webp [2]

DİSK/Genel-İş Sendikasında örgütlü İzmir Bornova Belediyesine bağlı Borbel şirketi işçileri, belediyenin üyesi olduğu SODEMSEN’in (Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası) toplu iş sözleşmesini tıkayan, resmi enflasyon oranının da altında kalan yüzde 30 zam teklifine karşı 20 Eylülde grev kararı asmışlardı. Grev kararı sonrasında yapılan görüşmede de anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler 6 Ekimde yarım günlük iş bırakma eylemi yaptılar. Eylem sırasında sık sık “Birleşe Birleşe Kazanacağız”, “Birleşen İşçiler Asla Yenilmez”, “SODEMSEN Şaşırma Sabrımızı Taşırma”, “Sadaka Değil Toplu Sözleşme”, “Bize Ekmek Yoksa Size Huzur Yok” sloganları atıldı. Belediye önünde yapılan açıklamada, yaklaşık 4 aydır belediye yönetiminin düşük zam dayatması nedeniyle toplu iş sözleşmesinin tıkandığı belirtildi. İşçilerin talepleri karşılanmadığı takdirde 17 Ekim gece yarısından itibaren greve çıkılacağı duyuruldu.

Özel Sektör Öğretmenleri 5 Ekim Öğretmenler Gününde Alanlardaydı

20221005_ozel_sektor_ogretmenleri_sendikasi.webp [3]

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası üyesi öğretmenler, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Gününde İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun ve Antalya’da gerçekleştirdikleri eylemlerle artık dayanacak güçlerinin kalmadığını haykırdılar. Öğretmenler taleplerini duyurmak için 30 Ağustosta Ankara’da bir araya gelmiş ve polisin saldırısıyla karşılaşmışlardı. Saldırının kamuoyunda tepki çekmesi üzerine Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürü Ömer İnan öğretmenlerin görüşme talebine olumlu yanıt vermek zorunda kalmıştı.

İstanbul Kadıköy Süreyya Operası önünde yapılan basın açıklamasında, Özel Öğretmenler Sendikası İstanbul İl Temsilcisi Evin Turgut bir konuşma yaptı. Turgut konuşmasına asgari hatta daha da altında ücretlere, MEB’in uygulamalarındaki ayrımcılığa ve hukuksuzluğa “Artık Yeter!” diyerek başladı. Patronlar 2 ay maaş ve sigorta primi ödemeyip sermayelerini katlarken, eğitim emekçilerinin iki ay işsizlikle, geçim kaygısı ve stresle baş başa bırakıldıklarını söyleyen Turgut, hiçbir öğretmenin 10 aylık sözleşmeyle çalıştırılamayacağını belirtti. Haftada 50-60 saat derse girdiklerini ve üstüne resmî tatil günlerinde bile çalışmaya zorlandıklarını, bunun yıllar içinde normalleştirildiğini, bunun da mesleğe yabancılaşma ve tükenme getirdiğini ifade etti. Turgut, az sayıda öğretmenle çok sayıda öğrenciye eğitim vermeye çalışan özel okulların denetimsizliği fırsata dönüştürdüğünü, öğretmenlere yoğun ders programının yanında işyeriyle sınırlı kalmayan çalışma saatleri dayatıldığını söyledi.

Öğretmenler, Ankara Ulus Meydanında gerçekleştirdikleri basın açıklamasında ise taleplerini şöyle sıraladılar:

  • Özel sektörde çalışan tüm öğretmenlerin asgari düzeyde kamuda çalışan öğretmenlerle aynı özlük haklarına sahip olması için yasal düzenleme yapılması.
  • Bahsi geçen yasal düzenlemenin işlevsel olabilmesi adına öğretmenlerin sigortasız ve öğretmenlik dışında unvanlarla çalıştırılamaması için denetimlerin artırılması.
  • Taban maaş uygulamasının ekonomik güvence oluşturabilmesi için 5580 sayılı kanunun 9. Maddesinde geçen en az 1 yıllık yapılması söylenen belirli süreli sözleşmenin, belirsiz süreli sözleşmeye dönüştürülmesi.

Öğretmenler basın açıklamasının ardından taleplerini içeren raporu Millî Eğitim Bakanlığı’na sunarak Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer İnan ile bir görüşme yaptılar. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali, yaptıkları görüşmenin 31 Ağustosta yapılan görüşmenin bir devamı olduğunu ve artık adım atma sırasının bakanlıkta olduğunu söyledi.


Kaynak URL: https://uidder.org/belediye_iscileri_ve_ogretmenler_haklari_icin_mucadelede.htm

Links
[1] https://uidder.org/file/20221007_kumluca_grevwebp
[2] https://uidder.org/file/bornova_grevwebp
[3] https://uidder.org/file/20221005_ozel_sektor_ogretmenleri_sendikasiwebp