
Zonguldak Kozlu’da TTK’ya bağlı maden işletmesinde 8 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasının sorumlularından TTK Genel Müdürü ve yönetim kurulu üyelerinin yargılandığı duruşma gerçekleşti. 25 Ekimde Zonguldak Adliyesinde gerçekleşen duruşmaya sanıkların avukatları ile ölen madencilerin aileleri ve avukatları katıldı. Mahkeme heyeti biri taşeron şirket, 5’i TTK yöneticisi olmak üzere 6 kişinin savunmalarının daha önce yazılı alındığı gerekçesiyle bir sonraki duruşmada hazır bulunmalarına gerek olmadığı kararıyla duruşmayı 7 Şubat 2023 tarihine erteledi.
Kozlu Maden Ocağında 7 Ocak 2013’te metan gazı püskürmesi nedeniyle 8 işçi yaşamını yitirmiş, açılan davada aralarında dönemin bakanlarının ve TTK üst yöneticilerinin de bulunduğu 28 kişi hakkında takipsizlik kararı verilmişti. Yüklenici firma sahibi Şafak Sırrı Demirel’e 8 yıl 4 ay, dönemin Kozlu Müessese Müdürü Kazım Eroğlu’na ise 3 yıl 4 ay hapis cezası verilmiş, ardından Eroğlu’nun cezası madenci başına 3397 lira para cezasına çevrilerek beraat kararı verilmişti. Sorumluların yargılanması için mücadelede eden işçi ailelerinin 2014’te Anayasa Mahkemesine yaptıkları başvuru 2018’de sonuçlanmış, davanın 2022’de görülmesine karar verilmişti.
25 Ekimde görülen duruşma sonrasında adliye önünde gerçekleştirilen açıklamada madenci ailelerinin avukatı Murat Kemal Gündüz yargılamadaki adaletsizliğe dikkat çekti. Gündüz, “Mahkeme tensip kararı tutup hiç bizlere duyurmadan tüm sanıklar için talimat yazmış Ankara ve İstanbul illerine. TTK yöneticisi 5 sanık talimatla dinlenilmiş fakat bizim kanuni delillere ulaşma ve sanıklara soru sorma, delilleri ortaya çıkarma çabalarımızı engellediler” dedi. Yüzlerce işçinin çalıştığı taşeron firmanın TTK’nın hurdaya çıkmış makinelerini tamir ettirip kullanarak insan hayatını hiçe saydığını belirten Gündüz, dönemin TTK Genel Müdürünün “bizim hurdaya çıkmış ekipmanlarımızı tamir ederek kullandılar” sözüyle durumu itiraf ettiğini belirtti. Firmanın iş güvenliği uzmanı ataması gerektiği halde atama yapılmadığını, bu ve benzeri kusurların bizzat TTK Genel Müdürü tarafından beyan edildiğini dile getirdi. Diğer sanıkların mahkeme huzurunda dinlenmesi taleplerinin, mahkeme heyeti tarafından reddedildiğini de belirten Gündüz, adalet için çabalarının süreceğini söyleyerek açıklamasını bitirdi.
Madenci katliamında abisini kaybeden Özlem Açıkgöz, önlem alınmadığına dikkat çekti, “Belki ölmeyeceklerdi, belki o tedbirler alınsaydı hayatta kalacaklardı. Benim 16 yaşındaki yeğenim belki babasız kalmayacaktı” dedi. Açıkgöz, madenci aileleri olarak davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını vurguladı.
Kozlu katliamının üzerinden 9 yıl geçti. Aradan geçen bu sürede sorumlular yargılanmadığı ve güvenlik önemleri alınmadığı için yüzlerce madenci kardeşimiz hayattan koparıldı. Dün Kozlu’da yaşananlar bugün Amasra’da yaşandı. Her geçen gün artan işçi ölümlerini durdurmanın tek yolu işçilerin örgütlü mücadelesidir, bu mücadeleyle iş güvenliği önlemlerini ve denetimleri eksiksiz uygulatmalarıdır.