
Geçtiğimiz günlerde yapılan bütçe görüşmelerinde, muhalefet partileri tarafından “okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilmesi” için verilen önerge ve ek bütçe talebi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Okullarda ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi UİD-DER’in de kampanyasının taleplerinden biri. Emek örgütleri tarafından bu talep etrafında kampanyalar düzenleniyor. Sokak röportajlarında ilkokul çağındaki çocuklar, lise çağındaki gençler kantinlerin pahalılığından, okula aç gittiklerinden şikâyet ediyorlar. Öğretmenler, öğrencilerin açlıktan kaynaklı öğrenme ve anlama sorunu yaşadığına dair sosyal medya paylaşımları yapıyorlar.
Araştırmalara göre Türkiye’de her 4 çocuktan biri okula aç gidiyor! 7,6 milyon çocuk ciddi yoksulluk içinde yaşıyor. Emekçi anne ve babalar çocuklarının beslenme çantasına doğru düzgün yiyecek koyamıyor. Sağlıksız ve yetersiz beslenme sebebiyle çocuklar sağlık sorunları yaşıyor. Öğretmenler karnı aç olan çocukların dersleri algılayamadığını söylüyor. Halsizlik, baş ağrısı, bayılma gibi sağlık sorunlarının arttığını, bunun nedeninin açlık olduğunu ifade ediyorlar. Temel besin değerlerinin eksikliğinden dolayı bağışıklık sistemleri zayıflıyor, daha sık hasta oluyorlar. Yeterli ve dengeli beslenemeyen çocuklarda A vitamini, demir ve iyot eksikliği görülüyor. Çocukluk çağında düzgün beslenememe çeşitli gelişim sorunları doğuruyor. Çocuklar arasında bodurluk, sıskalık oranları artıyor. Vücudun en çok enerji tükettiği yaşlarda besin değeri yüksek yiyecekler tüketilemediği, gerekli vitamin ve mineraller alınamadığı için ilerleyen yaşlarda yaşanacak sağlık sorunlarının temelleri atılıyor.
İlkokul birinci sınıf ve lise son sınıfları arasında okuyan 15 milyona yakın öğrenci var. Okullarda bir öğün ücretiz yemek için ek bütçe talebi “abartıyorsunuz, böyle bir sorun yok” ve “kaynak yok” denilerek reddedildi. Öğrencilere günde bir öğün ücretsiz yemek çıkarılması için kaynak yokmuş. Ama Kur Korumalı Mevduat (KKM) için var! Aynı görüşmeler sırasında Meclis Plan ve Bütçe Komisyonuna 2023 yılı bütçesinin sunumunu yapan Bakan Nebati, KKM’ye bugüne kadar hazineden 91,6 milyar lira aktarıldığını açıkladı. KKM’ye geçmeleri için de şirketlere 10,2 milyar vergi indirimi yapıldı. Bu durum gösteriyor ki işçi ve emekçi ailelerin, yoksul ailelerin çocuklarına bir öğün sağlıklı yemek sağlamak için kaynak yok değil. Kaynaklar, yani işçi ve emekçilerden toplanan vergiler, mesela şehir hastanelerini işleten şirketlere kira ve hizmet bedeli olarak, patronlara vergi indirimi ve teşvikler olarak gidiyor. Yani siyasi iktidar kamu kaynaklarını sermayeye aktarmayı tercih ediyor. Milyonları açlığa, yoksulluğa mahkûm eden iktidar, çocuklarımızın sağlığını ve geleceğini de düşünmüyor elbette.
Yoksulluğun gittikçe derinleşmesiyle birlikte bu tablo yaşanmaya, çocuklarımızın açlıktan karınları guruldamaya devam edecek. Çocuklarımız için ücretsiz ve sağlıklı yemek istemek, temiz içme suyuna ücretsiz ulaşmalarını talep etmek en doğal hakkımız. Ancak hak verilmez, alınır! Çocuklarımızın sağlığı ve geleceği için mücadeleyi büyütmeli, UİD-DER’in “Yoksulluk Çığ Gibi Büyüyor Artık Yeter! Şimdi Birlik ve Mücadele Zamanı!” kampanyasını ve “Tüm Okullarda Ücretsiz ve Sağlıklı Yemek Verilsin” talebini okullarda, mahallelerde, her yerde yükseltmeliyiz.