
16 Kasım gecesi Ümraniye’de bulunan Finans Merkezi şantiyesinde Gür yapı ile Yapı&Yapı ve RK Mühendislik şirketlerine ait olan iki konteynerde yangın çıktı. Çıkan yangında üç işçi dumandan etkilenirken içeride mahsur kalan Umut Oydaş isimli işçi hayatını kaybetti. İnşaat-İş ve Disk/Dev Yapı-İş sendikaları 17 Kasım günü Ziraat Bankası şantiyesi önünde ortak bir basın açıklaması yaparak bu iş cinayetini protesto ettiler.
Eylemde yapılan açıklamada “Patronların kâr hırsı nedeniyle alınmayan üç kuruşluk önlemler yüzünden işçiler ölmeye, öldürülmeye devam ediyor. Bu şantiyeler kanımız ve alın terimiz birbirine karışarak yükseliyor. Artık yeter! Bu ölüm düzenini kabul etmiyoruz” denildi. İnşaat-İş ve Disk/Dev Yapı-İş sendikalarının Finans Merkezi şantiyesindeki barınma, beslenme ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için aylardır çağrı yaptığı, ancak firmaların bu çağrıları dikkate almak yerine cezasızlık politikasından güç alarak iş güvenliği önlemlerini almadığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Şantiyelerde 6331 sayılı İSİG yasası ve ilgili yönetmeliklerin emrettiği hükümler maliyet olarak görülmeyip gereği yerine getirilse bu iş cinayeti yaşanmazdı. Devletin ilgili kurumları, göstermelik denetimler değil de var olan yasa ve yönetmeliklere uymayan işyerlerini denetleyip gerekli yaptırımlar uygulasa bu iş cinayeti yaşanmazdı. Adli merciler iş cinayetinden sorumlu olanlara ödül gibi cezalar değil de caydırıcı cezalar karara bağlasa sorumlular hak ettikleri cezaları çeker, patronlar önlem almaktan kaçmaz ve bu iş cinayeti yine yaşanmazdı.”
Patronların ve devletin umursamazlığının ve pervasızlığının nedeninin işçilerin örgütsüzlüğü olduğunun vurgulandığı açıklamada, inşaat işçilerine örgütlenme çağrısı yapılarak şunlar söylendi: “Örgütsüz olduğumuz için kârdan başka bir şey düşünmeyen patronlar bu kadar rahat davranabiliyor. Örgütsüz olduğumuz için ölmeye devam ediyoruz. Örgütsüz olduğumuz için patronlar kârlarından vazgeçmiyor, önlem almıyor. Örgütsüz olduğumuz için kendi yasa ve yönetmeliklerine sahip çıkmayan devlet kurumlarına baskı yapıp görevlerini yapmasını sağlayamıyoruz. O yüzden iş cinayetlerine ve sömürüye karşı tek çıkış yolumuz örgütlü mücadeleden geçmektedir. İş cinayetlerine ve sömürüye karşı tüm inşaat işçilerini örgütlü mücadeleye çağırıyoruz. Çalışırken ölmek istemiyoruz, yaşamak istiyoruz. Yaşamak ve yaşatmak için örgütlen.”