
Kocaeli’de bulunan ve lastik teli üreten Bekaert İzmit ve Kartepe fabrikalarında 13 Aralıkta başlayacak grevler, “Milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğü” gerekçesiyle Erdoğan’ın kararıyla yasaklandı. DİSK/Birleşik Metal-İş ve Hak-İş/Özçelik-İş Sendikalarının örgütlü olduğu fabrikalarda yaklaşık 5 aydan beri devam eden toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işverenin enflasyonun çok altında zam teklif etmesi üzerine anlaşma sağlanamamış, işçiler 24 Kasımda grev kararı almışlardı. Yasak kararına boyun eğmeyen Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, grev pankartını asarak greve başladılar. Bekaert grevi 2003 yılından itibaren AKP iktidarı tarafından yasaklanan 19. grev oldu. Siyasi iktidar her defasında sermayeden yana tavır alarak çeşitli gerekçelerle sayısız grevi yasakladı.
Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu Bekaert İzmit fabrikası işçileri verilen bu karara tepkilerini göstermek için fabrika bahçesinde yürüyüş ve fabrika girişinde basın açıklaması yaptılar. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu burada yaptığı konuşmada grev yasağının hem anayasaya hem de uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu vurguladı, grev yasağını tanımadıklarını söyledi. Serdaroğlu taleplerini şu sözlerle ifade etti: “Sendika olarak işçi arkadaşlarımıza yapmış olduğumuz toplantılarda ve sendikamızın bilimsel çalışmalarında burada hak kayıplarımızı giderecek ve sürekliliği sağlayacak bir rakam ortaya çıkardık. Dedik ki; bizim talebimiz 6 aylık yüzde 130’dur. Benim kaybımın telafisi budur ve ülkenin büyümesi, senin ihracat rakamların, ülkenin hayat pahalılığının karşısında benim geçinebileceğim rakam budur. Benim önüme bunun yarısının da altında bir rakam koydular. Biz böyle bir şeyi kabul edemeyiz.”
Yapılan yürüyüşte işçiler sık sık “Asla Boyun Eğmeyeceğiz”, “Yılgınlık Yok Direniş Var”, “Bıçak Kemikte, Grev Kapıda”, “Sadaka Değil Toplu Sözleşme”, “İşçiler Açken Patronlara Huzur Yok”, “Zafer Direnen Emekçinin Olacak”, “Bu Daha Başlangıç, Mücadeleye Devam” sloganlarını attılar.
Birleşik Metal-İş Sendikasının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada “Bekaert’te uygulanmasına başlanacak grevin ertelenmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığının kararı Anayasa ve ülkemiz tarafından imzalanan uluslararası sözleşmelere aykırı olduğundan, iptali ve davalı idarenin savunması beklenmeksizin öncelikle yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi talebiyle Danıştay’da dava açtık” denildi. İşçiler “Gemileri Yaktık Geri Dönüş Yok” diyerek grev çadırlarını kurdular.
Özçelik-İş Sendikasının örgütlü olduğu Kartepe fabrikasında da iş yavaşlatma eylemleri başlatıldı ve sendika kararın iptali için Danıştay’a başvurdu.