
“Gelirde Adalet, Vergide Adalet” talebiyle imza kampanyası başlatan DİSK, 14-15 Aralıkta Türkiye’nin çeşitli illerinde eylemler ve basın açıklamaları gerçekleştirdi.
İstanbul, Adana, Eskişehir, Ankara, İzmir, Diyarbakır ve Kırşehir’de yapılan ortak açıklamalarda, enflasyon ve vergi yükü ile ücretlerin eritildiği ifade edilirken, Türkiye’nin Avrupa’da en düşük asgari ücrete sahip ikinci ülke olduğu hatırlatıldı. Asgari ücretin ortalama ücret haline geldiğine dikkat çekilirken, enflasyonun kasten düşük gösterildiği ve ücretlerin bu orana göre “arttırılarak” aslında emekçilerin ekmeğine el uzatıldığı söylendi. Tüm bu veriler ortadayken “büyüme rekorları kırdık” diyenlerin, neden emekçilerin ekmeklerinin büyümediğini hatta küçüldüğünü açıklayamadıkları kaydedildi. Çok zenginlermiş gibi çalışanlardan vergi dilimleri adı altında kesintilerin olduğu, verilen zamların da bu yolla geri alındığı söylendi. Vergi dilimlerinde herhangi bir düzenlemeye gidilmediği takdirde 2023 yılında da soygunun devam edeceği vurgulandı. Hükümetin “verginin tabana yayılması” politikası neticesinde vergilerin işçilerin, emekçilerin sırtına yıkıldığı, verginin tabana değil tavana yayılması gerektiği ifade edildi. Vergide adalet olmadan, gelirde adalet olmayacağı vurgulanarak, talepler şu şekilde sıralandı:
- Gelir vergisi oranı ücretlilerde yüzde 10’a düşürülmelidir.
- Vergi tarife dilimleri en az asgari ücret veya yeniden değerleme oranında artırılmalıdır.
- İşverenlere uygulanan 5 puan SGK prim desteği çalışanlara da uygulanmalıdır.
- Çağdışı damga vergisi tümüyle kaldırılmalıdır.
İstanbul
İstanbul’da yapılan açıklama 14 Aralıkta İstanbul Vergi Dairesi önünde gerçekleştirildi. Açıklamada DİSK Genel Merkez yöneticileri, DİSK’e bağlı sendikaların şube başkanları ve DİSK üyesi işçiler yer aldı. Basın açıklaması öncesinde konuşma yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, grevleri yasaklanmasına karşın mücadeleyi devam ettiren Bekaert işçilerine selam gönderdi. İşçilerin asgari ücrete mahkûm olmamasının koşulunun sendikalaşmadan geçtiğine, iktidarın sendikalaşmanın önüne türlü engeller çıkardığına ama bu engellere rağmen direnen işçilerin olduğuna vurgu yaptı. Çerkezoğlu konuşmasının devamında 6 yaşındaki çocukların evlilik adı altında ya da çalışmaya mahkûm edildikleri işyerlerinde istismara ve sömürüye uğramadıkları bir Türkiye’nin mücadelesini verdiklerini söyledi. Çerkezoğlu’nun ardından basın açıklamasını, DİSK İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu okudu.
İzmir
İzmir’de gerçekleşen basın açıklaması 15 Aralıkta Konak Vergi Dairesi önünde yapıldı. Açıklamada DİSK’e bağlı sendikaların yöneticileri ve DİSK üyesi işçiler vardı. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, basın açıklaması öncesi yaptığı konuşmada artan işsizlik ve yoksulluğa işaret ederek “Bu ülkenin aydınlık yüzü olan biz işçiler, bu böyle gitmez diyerek, verdiğimiz yetkiyi almasını da biliriz” dedi. Konuşmasının ardından basın açıklaması okundu.
Ankara
Ankara’daki basın açıklaması Ulus Zafer Anıtı’nda gerçekleştirildi. DİSK’e bağlı sendikaların yöneticilerinin ve DİSK üyesi işçilerin gerçekleştirdiği eyleme UİD-DER’li işçiler de katıldı. Eylemde konuşan DİSK İç Anadolu Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, grev yasaklarına boyun eğmeyen Bekaert işçilerinin yanında olduklarını ifade ederek “kanunların arkasından dolanarak işçilerin haklarını hiç etmeye çalışanları kınıyoruz” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında verilen mahkeme kararına da değinen Görgün, “Ülkede insanların adalete olan güvenini bitiren bir olay yaşanmıştır” dedi. Görgün, “Adalet olmadan, demokrasi olmadan ekmek de olmaz, iş de olmaz, aş da olmaz, mutlu bir yaşam da olmaz. İstanbul’a ve İmamoğlu’na ayrıca büyük bir selam ve alkış gönderiyoruz” sözleriyle İstanbul’a destek mesajı gönderdi.
Yapılan açıklamalarda “Sermayeye Değil, Emekçiye Bütçe”, “Vergide Adalet İstiyoruz”, “İnsanca Yaşamak Hakkımız, Söke Söke Alırız”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz”, “Grev Haktır Engellenemez”, “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek” ve “Sefalet Ücreti İstemiyoruz” sloganları atıldı.