
Venezuela’da binlerce kamu işçisi 23 Ocak Pazartesi günü kitlesel bir protesto düzenledi. Eğitim ve sağlık sektöründen emekçiler, hayat pahalılığına ve düşük ücretlere karşı çeşitli sendikalarıyla birlikte meydanlara indi. Başkan Nicolas Maduro’ya karşı sloganlar atan işçiler, ücretlerin enflasyon oranında yükseltilmesini talep ettiler. Başkent Caracas başta olmak üzere Valensiya ve Maracaibo gibi büyük kentlerde yürüyüşler düzenleyen işçilere öğrenciler de destek verdi.
Venezuela ekonomisi ABD’nin uyguladığı ambargo nedeniyle yıllardır krizde bulunuyor. Ekonomik krizin gittikçe derinleştiği ülkede emekçiler muazzam bir yoksullaşma dalgasıyla boğuşuyor. Ülke bu nedenle dünyada en fazla göç veren ülkeler arasında bulunuyor. Enflasyonun zirveye ulaştığı 2022 yılının Mart ayında Maduro hükümeti asgari ücreti 130 bolivar olarak belirlemişti. Yaklaşık olarak 30 dolar değerinde olan bu ücret, 2023 Ocak ayında 10 dolara gerilemiş durumda. İşçiler ve emekliler bu ücretle bir ailenin geçinebilmesinin imkânsız olduğunu ifade ediyorlar. İşçi ücretlerinin ve emekli maaşlarının yükseltilmesini, kaliteli sağlık hizmeti verilmesini talep eden işçiler, hayatlarının bu şekilde sürdürülemez olduğunu ifade ediyorlar.
“Açlık korkuyu bilmez” diyen emekçiler, eylemlerinin polis baskısı ve şiddeti ile bastırılamayacağını belirtiyorlar. İşçiler “ya açlıktan öleceğiz ya da meydanlarda savaşarak” diyerek kararlılıklarını ve tepkilerini haykırıyorlar.